UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський очікує від уряду Шольца максимального тиску на Росію для закінчення війни на Донбасі

Президент очікує від нового уряду Німеччини чіткої позиції щодо вступу України до Євросоюзу.

Президент України Володимир Зеленський очікує від нового уряду Німеччини на чолі з Олафом Шольцом сильної санкційної політики, підтримки енергетичної незалежності та тиску на Росію для припинення війни на Донбасі.

На пресмарафоні "30 питань до президента України" у п'ятницю Зеленський сказав, що вважає, що підтримка нового уряду Німеччини має бути ще кращою.

"Але це вже будуть мої переговори з канцлером ФРН. Я чекаю... предметних речей, результатів, які б нам дуже допомогли і економічно, і в енергетичній незалежності", - сказав він.

Він бачить одним із ключових напрямів підтримки з боку Німеччини підтримку у питанні ситуації на Донбасі.

Читайте також: Посол України в Німеччині закликав урядову коаліцію до рішучіших дій для деокупації Криму та Донбасу

"Потужної санкційної політики, поки нам не повернуть наші території, потужну гарантію щодо газу, інших енергоресурсів з боку Німеччини і таки максимальний тиск на РФ щодо припинення військового конфлікту на Донбасі", - зазначив Зеленський.

Він також очікує від нового канцлера Німеччини чіткої позиції щодо вступу України до Європейського Союзу.

"Я б дуже хотів, щоб новий канцлер Німеччини був чіткішим щодо членства України в ЄС, і не боявся за це зворотної реакції інших держав, які проти цього. У цьому, я думаю, вони могли б нам дуже сильно допомогти", - наголосив президент.

Читайте також: Посол України в Німеччині закликав урядову коаліцію до рішучіших дій для деокупації Криму та Донбасу

Нагадаємо, 8 листопада голова МЗС Росії заявив: Москва відмовилася від пропозиції Франції провести міністерську зустріч нормандської четвірки 11 листопада, оскільки не отримала відповіді на свій варіант проєкту підсумкового документа, в якому врегулювання на Донбасі пропонується на умовах Кремля.

У МЗС Франції відповіли: і Париж, і Берлін відповіли на пропозиції Росії і приводів затягувати зустріч немає.

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх її учасників. Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка «Україна - епізод у серіалі, сценарій якого пишемо не ми?».

Кремль вирішив позбутися «обмежень» нормандського формату, що став непотрібним, а мінський – поставити на паузу. Звідси логіка всіх тих подій, які відбувалися останніми місяцями на Донбасі та навколо нього. Докладніше читайте у статті Сергія Гармаша "Кремль утомився: все, що потрібно знати про нинішню ситуацію на Донбасі та дії Росії" у ZN.UA.