UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський не бачить причин для обмеження використання вакцини AstraZeneca

Зеленський вважає, що проти вакцини AstraZeneca оголосили "інформаційну атаку".

Президент Володимир Зеленський заявив про те, що не бачить підстав для обмеження використання вакцини проти коронавірусу AstraZeneca. Про це він сказав під час спільного брифінгу з президентом Литви Гітанасом Науседою, передає "Інтерфакс-Україна".

"На рівні України, поки що, підстав для того, щоб зменшувати вакцинацію AstraZeneca я, чесно кажучи, не бачу", - заявив Зеленський.

За словами президента, проти найдоступнішої вакцини від COVID-19 почалася необґрунтована "інформаційна атака".

"Ми вакцинували сьогодні близько 90 тисяч людей. Це факт? Факт. З 90 тисяч людей у нас жодного летального випадку, і це теж факт. Я вважаю, це інформаційна атака на AstraZeneca, або на Covishield, а я сам вакцинувався цією вакциною. Перша у мене була вакцинація. І я, як я вже говорив, стою перед вами, говорю і нормально себе почуваю. Це теж факт. Тому я вважаю, що це дуже серйозна протидія інформаційна проти цієї вакцини. Вона найдоступніша"- заявив Зеленський.

Він також зазначив, що поки не знає, хто розв'язав цю "інформаційну війну", але запевнив при цьому, що Україна продовжить використовувати вакцину AstraZeneca.

Зеленський також заявив про те, що Україна зараз активно "бореться" за нові поставки вакцини від коронавірусу.

"Бачимо кілька контрактів, чекаємо в березні, в кінці березня, поставку вакцини нашого китайського партнера. Також очікуємо підписання і найближчим часом ми отримаємо остаточні терміни від постачальника вакцини під назвою Pfizer. Це те, що є в Україні. Це те, на що ми розраховуємо", - підсумував президент.

Читайте також: Пані-посол Британії прищепилася від Covid-19 вакциною AstraZeneca

Зазначимо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я рекомендували продовжити вакцинацію препаратом від компанії АstraZeneca, оскільки його переваги перевищують можливі ризики. Відносно препарату проводили розслідування через повідомлення про можливе виникнення тромбозу в результаті використання сироватки. Однак зв'язок між захворюванням і вакциною не підтвердився.

Голова українського МОЗ Максим Степанов запевнив, що в Україні не зафіксовано жодного випадку тромбоемболіїпісля вакцинації вакциною AstraZeneca.

За даними британських медиків, основними симптомами, що свідчать про розвиток тромбів, є:

- пульсуючі або переймоподібні болі в нозі, зазвичай в ікрі або стегні;
- набряк
- відчуття тепла навколо ураженої ділянки;
- червона або потемніла шкіра навколо ураженої ділянки;
- тверді або хворобливі на дотик вени.

Свідченням того, що тромб перемістився в легені, вважається утруднене дихання, сильний кашель, біль у грудях і запаморочення. У разі спостереження подібних симптомів рекомендується негайно звернутися за медичною допомогою.