UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав умови для переговорів із Росією

Президент готовий лише до справжніх переговорів із Росією щодо відновлення кордонів України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що відкритий для переговорів з Росією, але тільки для «справжніх» переговорів, які відновлять кордони України, нададуть компенсацію за російські напади і покарають винних у військових злочинах.

Зауваження, зроблені в нічному зверненні, пролунали за кілька днів після повідомлення Washington Post про те, що Вашингтон хотів, щоб Київ просигналізував про свою готовність до переговорів.

«Будь-хто, хто серйозно ставиться до кліматичного порядку денного, також має серйозно ставитися до необхідності негайно зупинити російську агресію, відновити нашу територіальну цілісність та змусити Росію на справжні мирні переговори», - заявив Зеленський.

"Україна неодноразово пропонувала такі переговори, але "ми завжди отримували шалені російські відповіді новими терактами, обстрілами чи шантажем", - додав він.

«Ще раз — відновлення територіальної цілісності, дотримання Статуту ООН, відшкодування всіх збитків, завданих війною, покарання кожного військового злочинця та гарантії, що таке більше не повториться. Це цілком зрозумілі умови», - цитує слова Зеленського Reuters.

Читайте також: Салліван підтвердив переговори з росіянами: Це важливо для всіх, хто може постраждати від ядерної ескалації

Українська влада також заявляла, що ніколи не вестиме переговори з Москвою, поки Владімір Путін залишається президентом Росії.

«Переговори з Путіним означали б відмову, і ми б ніколи не зробили йому цей подарунок», — заявив позаштатний радник Зеленського Михайло Подоляк в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica, опублікованому у вівторок.

Росія вимагала від України відмовитися від території як попередню умову для переговорів, що зробило їх поки що неможливими, сказав Подоляк: «Суспільство ніколи цього не прийме. Російська армія піде з української території, і тоді настане діалог».

У понеділок джерело підтвердило повідомлення про те, що радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван провів переговори з російськими офіційними особами щодо запобігання ескалації конфлікту. Про ці переговори вперше повідомив Wall Street Journal. Кремль відмовився їх коментувати.

Читайте також: La Repubblica: США і НАТО вважають, що після звільнення Херсона Україна могла б почати переговори з Росією

Білий дім не став заперечувати переговори, але заявляє, що не робитиме дипломатичних кроків щодо України без участі Києва.

«Ми залишаємо за собою право говорити прямо на найвищому рівні з питань, які викликають стурбованість у Сполучених Штатів. Це сталося протягом кількох останніх місяців. Наші розмови були зосереджені лише на… зниження ризику та відносинах між США та Росією», — заявила журналістам офіційний представник Білого дому Карін Жан-П'єр.

Як домогтися справедливого покарання для агресора пише Ігор Янович у статті "Справедливість та правосуддя в контексті російської агресії: відплата та відновлення"