UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський на зустрічі з Байденом погодився з необхідністю реформи СБУ і чесних конкурсів у НАБУ і САП

США висловили готовність допомогти Україні розвивати антикорупційну інфраструктуру.

Україна підтверджує готовність розвивати успішно створену антикорупційну інфраструктура, в тому числі, шляхом проведення прозорих конкурсів на посади керівників САП і НАБУ. Також Україна підтверджує готовність до проведення реформи СБУ. Про це йдеться в спільній заяві президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена, опублікованій за підсумками їх зустрічі в Білому домі 1 вересня.

Підписавши заяву, Зеленський погодився з необхідністю наступних кроків:

США, в свою чергу, висловили готовність підтримувати реформи в Україні, в тому числі за допомогою дорадчих програм.

Читайте також: Директор НАБУ Артем Ситник: «Законних підстав забрати в нас справу Чауса після рішення суду про арешт немає. Але після кейсу Татарова можливо все»


25 січня офіційно почався конкурсний відбір на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Назар Холодницький який очолював САП з 2015 по 2020 рік, звільнився за власним бажанням за кілька місяців до закінчення термін повноважень. Звільненню передував конфлікт голови САП з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою.

Керівник САП по суті є головною особою в системі антикорупційних органів — від нього залежить доля кожного провадження, відкритого Національним антикорупційним бюро. У зв’язку з цим, антикорупційна прокуратура має унікальні гарантії незалежності. Детальніше про те, що ж буде у фіналі відбору керівника САП читайте в статті Олександра Лємєнова «Глава САП буде новий, але ризиків не поменшало».

Детальніше про реформу СБУ - в матеріалі представника Центру протидії корупції Олени Щербан "Половинчасті зміни: як Рада реформує СБУ".