UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський може зустрітися з Путіним тільки на нейтральній території – Кравчук

Колишній український президент вважає, що Зеленський ніколи не поїде в Москву домовлятися щодо війни на сході

Глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук вважає, що президент України Володимир Зеленський може провести переговори з російським колегою Владіміром Путіним щодо врегулювання ситуації на сході України тільки в нейтральній країні, але не в Москві.

Напередодні Путін заявив, що готовий зустрітися з Зеленським в Москві. Але запропонував йому спочатку зустріч з ватажками "ДНР" та "ЛНР", передбачувано показавши, що Росія як і раніше відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

"Ніколи президент України не поїде в Москву домовлятися щодо війни в Донбасі. Якщо у Путіна виникає ідея переговорів в глобальному масштабі відносин між Україною і Росією, то це може бути тільки нейтральна країна", - заявив Кравчук в ефірі "4 каналу".

Кравчук вважає, що такою країною «може стати Фінляндія або Швейцарія».

Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися в Донецькій або Луганській областях. У відеозверненні, поширеному ввечері 20 квітня, глава держави розповів, що на переговорах політичних радників лідерів «нормандської четвірки» Росія відмовилася від спільної заяви про прихильність до режиму тиші в Донбасі. У той же час, пролунала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, «щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію».

Він також підкреслив, що Україна готова до війни, але продовжить боротися за мир всіма доступними дипломатичними засобами.

Читайте також: США продовжать стежити за діями Росії біля кордону України - Держдепартамент

22 квітня Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України. Одночасно з навчаннями активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного і Азовського морів. 

Українська військова розвідка повідомила про підготовку росіянами масштабних провокацій, загострення в зоні ООС, спроби розширення зони окупації в Донбасі з можливим вторгненням на інших ділянках.

Офіційні спікери РФ почали погрожувати Україні «незворотними наслідками» і «початком кінця». Україна провела консультації зі США, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Грецією та іншим країнами.

Лідери США і ЄС закликали Росію до деескалації.

Держави-члени ОБСЄ засудили дії Кремля. Керівники МЗС G7 закликали Росію припинити провокації на кордоні, а також відзначили стриманість України.

Детальніше про ситуацію і перспективи України в поточних умовах - у статті Сергія Немирича «Військова тривога квітня 2021года: кілька простих висновків» для читачів ZN.UA.