UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський доручив МВС забезпечити додатковий захист білоруським біженцям в Україні

Правоохоронців активізували після вбивства у Києві 26-річного білоруського активіста

Президент України Володимир Зеленський доручив Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ вивчити всі ризики та забезпечити захист для громадян Білорусі, які переїхали в Україну протягом останнього року і яким може загрожувати небезпека через їх  політичну або громадську діяльність, повідомляє Офіс президента.

Причина такої активізації – вбивство у Києві білоруського політичного активіста Віталія Шишова, що може бути способом залякування та деморалізації білоруських активістів, які виїхали з Білорусі до України після початку придушення мирних протестів проти чергового президентського терміну Алєксандра Лукашенка. Крім того, до правоохоронців надходить інформація про можливі загрози для низки інших білоруських активістів в Україні.

Правоохоронці вже склали перелік білоруських активістів в Україні, яким в першу чергу потрібно надати додатковий захист.

Читайте також: Лукашенко перетворив Білорусь на міжнародного вигнанця — FT

Вбивство білоруського активіста у Києві

Голова громадської організації «Білоруський дім в Україні» Віталій Шишов зник вранці 2 серпня під час пробіжки біля свого дому. 3 серпня його знайшли повішеним в одному з київських парків.

Поліція розглядає дві версії смерті активіста: умисне вбивство та самогубство. Голова Нацполіції Ігор Клименко каже, що Шишов не звертався до правоохоронців з приводу можливого стеження за ним. Водночас у БДУ стверджують, що поліція про це знала.

Низка політологів і громадських активістів не вірять у версію самогубства Шишова. За словами дівчини Шишова - Божени Жолудь - у активіста не було причин для суїциду, пара мала спільні плани на майбутнє. Наразі друзі Шишова просять очільника МВС Дениса Монастирського надати охорону Божені, оскільки вона теж була серед засновників «Білоруського дому».

 

В Офісі президента заявили, що Володимир Зеленський тримає слідство на контролі.