UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський доручив Єрмаку організувати його зустріч з президентом РФ

За словами Зеленського, він доручив Єрмаку зв'язатися з Адміністрацією російського президента.

Президент Володимир Зеленський заявив про те, що доручив голові ОПУ Андрію Єрмаку організувати зустріч з президентом Росії Владіміром Путіним, передає "Інтерфакс-Україна". Зеленському здається, що така зустріч відбудеться.

"Мені здається, все йде до того, що ця зустріч відбудеться. Я дійсно запропонував і це чули - зустрітися на Донбасі. Президент Російської Федерації підтвердив намір зустрітися. Він запропонував це зробити в Москві. Я вже дав завдання керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку, щоб він зв'язувався з Адміністрацією президента Путіна, щоб вони знайшли порозуміння, знайшли терміни й місце, де ми можемо зустрітися", - заявив Зеленський.

Відповідаючи на питання журналіста про те, що можуть обговорювати президенти України й РФ, “чи буде успішною така зустріч, враховуючи, що в Росії йдеться про погіршення відносин через те, що в Україні нібито принижують російську церкву і російську мову?" Володимир Зеленський відповів, що "в Україні люди говорять на різних мовах і ходять до різних церков".

"У нас люди дуже грамотні й вільно говорять різними мовами. Так історично склалося. Всі знають російську мову, але всі пам'ятають, що наш державна мова - українська", - заявив глава держави.

При цьому за словами Зеленського, він "завжди говорив, що церква відокремлена від держави, і я ніколи не користувався главами церков для того, щоб впливати на населення з точки зору підтримки електорату. Тому вони у нас абсолютно вільні - і люди, і церкви. Люди ходять в ті церкви, в які хочуть. І це вірно".

Читайте також: В Офісі президента не мають наміру запрошувати Путіна в Україну

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський публічно запропонував президент РФ Владіміру Путіну зустрітися в Донецькій або Луганській областях. У відеозверненні, поширеному 20 квітня, Зеленський розповів, що на переговорах політичних радників лідерів нормандської четвірки Росія відмовилася від спільної заяви про прихильність до режиму тиші в Донбасі. Водночас пролунала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, "щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію".

Зеленський також підкреслив, що Україна готова до війни, але продовжить боротися за мир всіма доступними дипломатичними засобами.

У Кремлі тримали паузу кілька діб, посилаючись на зайнятість Путіна. 22 квітня, російський лідер заявив, що готовий зустрітись, але у Москві, й після того, як Зеленський проведе переговори з ватажками підконтрольних Росії угруповань "Л-ДНР". Що для України, яка відмовляється від прямих переговорів з терористами, неприйнятно.