UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засуджений у справі "грошей Януковича" вчився з прокурором, який розслідував цю справу - ЗМІ

Аркадій Кашкін навчався разом з прокурором Костянтином Куликом. Обидва працювали в різних районних прокуратурах Харкова.

Колишній харківський прокурор Аркадій Кашкін, який пішов на угоду зі слідством, що дозволило конфіскувати 1,5 мільярда доларів екс-президента Віктора Януковича, навчався разом з прокурором у цій справі Костянтином Куликом.

Про це свідчать документи, які є у розпорядженні "Української правди" і "Слідства.інфо".

Вказується, що Кашкін народився в 1973 році. З 1994 по 1999 роки навчався в Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого в Харкові на вечірньому факультеті. Кулик також навчався в академії імені Мудрого з 1994 по 1999 роки, але на денному факультеті. Обидва працювали в різних районних прокуратурах Харкова. Кашкін звільнився з органів прокуратури в квітні 2002 року за власним бажанням у зв'язку з поданим рапортом.

Як пишуть ЗМІ, Кулик своє знайомство з однокурсником і земляком заперечує. Однак у 2014 році Кулик вів "справу про 1,5 мільярди Януковича", у якій згодом засудили Кашкіна. Останній зізнався у тому, що став фіктивним власником однієї з компаній бізнесмена-втікача Сергія Курченка. За це його оштрафували на 51 тисячу гривень. Так як у нього не було таких грошей, суд замінив штраф на громадські роботи.

Наголошується, що навесні 2017 року Кашкін знову пішов на угоду зі слідством. У ЗМІ пишуть, що за даними засекреченого вироку Краматорського суду у "справі про гроші Януковича", Кашкін отримував 2000 доларів щомісяця за участь у злочинній організації і відмиванні доходів.

"Він ще раз розповів слідчим, що продав свої паспортні дані для використання компаніями, пов'язаними з Курченком. Це визнання дозволило групі прокурорів на чолі з Куликом звинуватити Кашкіна в іншому злочині - легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Саме повторні зізнання Кашкина дозволили конфіскувати в дохід держави $ 1,5 мільярда з рахунків фірм, пов'язаних з Курченком. Вдруге Кашкін визнав провину. Його засудили до п'яти років позбавлення волі, але відразу ж звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном", - пишуть ЗМІ.

Тим часом НАБУ звинувачує Кулика в незаконному збагаченні, за даними слідства, його видатки перевищують доходи і він приховує нові дорогі придбання. Після цього Кулика звільнили з посади прокурора АТО. Однак його призначили заступником начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва.

Нагадаємо, 10 січня телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування про розкрадання екс-президентом Віктором Януковичем і його оточенням 1,5 млрд доларів, до яких в 2016 році була застосована процедура спецконфіскації.

Згідно з матеріалами розслідування, посередником в купівлі облігацій офшорними компаніями в 2012-2014 роках виступала фірма Investment Capital Ukraine (ICU), яку на той час очолювала Валерія Гонтарева, котра згодом очолила Національний банк України.

Крім того, журналісти з'ясували, що народний депутат-утікач Олександр Онищенко і засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в РФ, компанію, що володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів Януковича.

Пізніше катарський телеканал оприлюднив засекречений Генеральною прокуратурою України вирок Краматорського міськсуду Донецької області про спецконфіскацію так званих "грошей Януковича".