UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запрошення України в НАТО може мати різний формат – оглядач

В тому числі і з застосуванням «п’ятої статті».  

Можливе запрошення України до членства Північноатлантичному альянсі може мати відмінний від класичного формат, вважає оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.

У матеріалі «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей» він пише, що попри появу певної можливості отримати запрошення на членство в НАТО до кінця повноважень чинного президента США Джо Байдена, невідомо, в яку форму США та його союзники захочуть надати можливе запрошення.

Автор вказує, що для України оптимально було б отримати не просто запрошення, а відразу рішення про початок вступних переговорів, які є обов'язковою частиною вступної процедури.

«Хоч президент під час своєї презентації Плану перемоги і сказав, що «членство в НАТО — це питання подальшого, а не сьогодення», але, на думку багатьох українських та західних експертів, відстрочка у прийнятті України до НАТО лише стимулюватиме Путіна продовжувати війну», - зазначає він.

Читайте також: Зеленський заявив, що Трамп вважає справедливими вимоги України щодо членства в НАТО

Іншим варіантом оглядач називає  запрошення, яке буде супроводжуватися поступовим прийняттям України до НАТО з обмеженням застосування п'ятої статті лише на території, контрольованій Києвом.

Зазначимо, що в адміністрації Джо Байдена не виключають надання Україні  запрошення на членство в НАТО до кінця завершення президентського терміну Джо Байдена. Однак ініціатива йде не від президента США, а від його оточення, яке хоче залишити слід в історії.