UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкт про мобілізацію: комітет не підтримав арешт банківських рахунків і цінностей ухилянтів

Попри рішення комітету з цього приводу ще будуть дискусії.

При підготовці законопроєкту про мобілізацію до другого читання комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки попередньо не підтримав норми, які передбачають арешт банківських рахунків і цінностей ухилянтів за ухваленням суду, заявив член комітету Федір Веніславський в інтерв’ю «РБК-Україна». За його словами, теоретично такі обмеження можливі, але все ж комітет їх відхилив.

«Попередньо не підтримав, але далі будемо ще дискутувати. Однак це навряд чи пройде. Крім того, для мене особисто як для фахівця в галузі права, дуже сумнівним є обрання юрисдикції», – зазначив Веніславський. 

За його словами, у версії законопроєкту до першого читання вказано, що відповідні рішення має приймати адміністративний суд. І робити він це має у порядку визначеному Кодексом адміністративного судочинства. Але адміністративні суди, як пояснив Веніславський, створювали саме для захисту прав громадян від неправомірних дій або рішень органів публічної влади. 

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: комітет Ради розпочав розгляд до другого читання

«Тобто теоретично такі обмеження прав людини можуть бути застосовані, але у порядку цивільного судочинства, оскільки мова йде про обмеження цивільної дієздатності. Але концептуально комітет це не підтримав, тому малоймовірно, що норма про арешт рахунків потрапить у фінальний варіант закону», – додав Веніславський.

Нагадаємо, ВРУ ухвалила законопроєкт про мобілізацію у першому читанні 7 лютого. Але коли відбудеться друге — точно невідомо, адже в документ внесли 4195 правок. Депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк зробив припущення, що ВРУ почне його розгляд 6 березня, якщо все «просуватиметься добре».

Попри велику кількість поправок до законопроєкту про мобілізацію, Федір Веніславський впевнений, що у Верховної Ради є всі шанси ухвалити документ у другому читанні вже до кінця березня. Він пояснив, чому так думає.