UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроект про реінтеграцію Донбасу внесуть до Ради на цьому тижні - представник президента

Росія визначається законопроекті як агресор, замість АТО буде самооборона країни відповідно до Статуту ООН.

Законопроект про реінтеграцію Донбасу буде внесений до Верховної Ради на поточному пленарному тижні, повідомила представник президента в парламенті Ірина Луценко.

"На цьому тижні буде зареєстрований закон про стратегії відновлення територіальної цілісності України – звільнення Донбасу", - сказала Луценко на засіданні погоджувальної ради парламенту.

Відповідаючи на питання про те, які нововведення передбачає даний проект закону, Луценко сказала: "В ньому введено визначення Росії як країни-агресора, також у відповідності зі ст. 51 Статуту ООН у нас буде не АТО, а самооборона країни, що дасть можливість вводити війська і застосовувати збройні формування на невизначений термін - поки самооборона буде продовжуватися".

"Після розгляду парламентом вводяться повноваження президента щодо введення військ, надзвичайного стану, воєнного стану", - сказала вона.

Луценко повідомила, що законопроектом також розширюються повноваження Міністерства у справах окупованих територій.

"Вводиться Об'єднаний штаб. А також механізми, які дозволять реінтегрувати та поступово повернути у власність України території, інфраструктуру, майно, землі", - розповіла вона.

Детальніше про "новий формат" захисту країни, який може прийти на зміну АТО, читайте в статті Володимира Кравченка "АТО: що буде за зміною назви?", а також у статті віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд "Гібридний патріотизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".