UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про референдум: в КСУ назвали два ризики ініціативи Зеленського

Проблематика закону "ставить питання: навіщо його ухвалювали зараз і в такому вигляді"

У прийнятого Верховною Радою на цьому тижні закону про всеукраїнський референдум, ініційованого Володимиром Зеленським, є два ризики.

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявив один суддів КСУ Ігор Сліденко, передає "Новий час".

За його словами, закон про референдум, по-перше, підміняє функції парламенту в країні. Інший ризик - територіальні питання під час окупації Криму і деяких районів Донбасу.

«Останнім часом особливо після того, як прийняли цей законопроєкт, з'явилося багато коментарів. І всі вони доповнюють один одного. Найбільше ризики пов'язані з безглуздими нормами, які фактично підміняють парламентаризм, які дозволяють за допомогою референдуму приймати або скасовувати закони. Другий фактор - акценти саме на територіальні питання референдумів. Це за умови, що частина України окупована і коли де-факто Україна знаходиться в стані війни», - заявив він.

Такого роду проблематика в цьому законопроєкті, вважає Сліденко, «ставить питання: навіщо його приймали зараз і в такому вигляді».

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада ухвалила в цілому закон №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум”. Документ підтримали 255 народних депутатів.

Президентський законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Верховна Рада прийняла в першому читанні 18 червня. 

13 травня 2020 голова Верховної Ради направив запит про оцінку Венеціанською комісією проєкту Закону України «Про всеукраїнський референдум». У жовтні минулого року парламент отримав загальний висновок Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Раніше директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто заявив про те, що відповідний законопроект – не про народовладдя, оскільки влада зможе отримати будь-який результат, який вона захоче.

Зазначимо, що у 2018 році Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Основному закону, прийнятий за часів Віктора Януковича закон «Про всеукраїнський референдум». Керуючись ним, про свою "незалежність" заявили проросійські квазіреспубліки "Л-ДНР" на сході України.