UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про перевибори в проблемних округах дозволить позбавляти мандатів всіх неугодних депутатів

Якщо досі приведення до присяги депутата було гарантією недоторканності його мандата, то віднедавна непохитність цього правила, прописаного в Конституції, поставлена під сумнів.

Урядовий законопроект про повторні вибори народних депутатів, призначений для проведення перевиборів в проблемних округах, може наділити владу можливістю в будь-який момент відбирати мандати в неугодних нардепів.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач Сергій Рахманін.

Нагадаємо, що восени минулого року ЦВК заявила про неможливість встановити результати парламентських виборів у п'яти одномандатних округах (№94, 132, 194, 197, 223), всупереч вищезазначеному закону, який подібного не передбачав. На це рішення в кабінеті голови ЦВК Шаповала дали згоду лідери трьох опозиційних сил. У підсумку Рада не дорахувалася п'яти багнетів, а механізм довиборів народних обранців у законодавстві відсутній. У травні Кабмін вирішив заповнити цей пробіл і подав у парламент проект (як було сказано в заяві прес-служби) "закону одноразової дії", в якому була розписана процедура повторних виборів. У тій же заяві зазначалося, що рішення про безпосереднє проведення виборів буде ухвалено ЦВК протягом 15 днів після вступу закону в силу.

Проте близьке знайомство з урядовою ініціативою викликало масу питань.

По-перше, з'ясувалося, що влада пропонує провести вибори не в п'яти, а в семи мажоритарних округах. Це випливало з тексту пояснювальної записки до законопроекту

Як відомо, 8 лютого Вищий адміністративний суд своєю постановою позбавив звання депутатів Олександра Домбровського і Павла Балогу, обраних у 11-му та 71-му округах. Рішення безпрецедентне, оскільки такий спосіб "відбирання" мандатів у Конституції не прописано, яким чином подібне здійснити, нікому не відомо. Домбровський і Балога добровільно розлучатися з кріслами відмовилися, а Рада за дострокове припинення їх повноважень не голосувала. Формально вони залишаються депутатами, відвідують пленарні засідання, приймають участь у голосуванні і на офіційному сайті ВР у списку вибулих не значаться.

Таким чином, пише оглядач, з'ясувалося, що влада вирішила "витиснити" впертих з Ради за допомогою нових виборів в їх округах.

По-друге, виявилося, що прес-служба КМ поквапилася назвати урядову ініціативу "законом одноразової дії". Сім мажоритарних округів згадуються в пояснювальній записці, але в самому законопроекті йдеться про "деякі округи".

Крім того, 15 днів з моменту набрання законом сили, протягом яких ЦВК має ухвалити рішення про проведення виборів, фігурують в заяві прес-служби. Але в тексті проекту інше формулювання - "Рішення про проведення повторних виборів депутатів приймає Центральна виборча комісія".

З цього випливає, що мова йде про закон не одноразового, а багаторазового використання. Що депутатам запропонували освятити не стільки механізм довиборів депутатського корпусу, скільки інструмент його майбутньої зачистки. Схема, апробована ВАСУ у лютому на Балозі та Домбровського, може бути застосована неодноразово.

Якщо досі приведення до присяги депутата було гарантією недоторканності його мандата, то віднедавна непохитність цього правила, прописаного в ст. 81 Конституції, поставлена під сумнів.

Створення подібного прецеденту буде мати серйозні наслідки. Якщо через півроку, рік, два, три ВАСУ вирішить, що якийсь депутат-мажоритарник був обраний нелегітимно, а результати виборів у його окрузі встановлені недостовірно, то суд має право позбавити такого мандата нардепа. І це рішення буде носити імперативний характер.

На підставі урядового законопроекту можна в будь-який момент провести вибори в будь-якому окрузі. А оскільки двох депутатів по одній "мажоритарці" бути не може, то повноваження раніше обраного нардепа повинні бути припинені Радою достроково.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Сергія Рахманіна "Законоплеты і законоплетки". !zn

Читайте також:

Кличко звинуватив владу в маніпуляціях при перевибори у проблемних округах

Балога назвав законопроект про перевибори в проблемних округах "чергової розведенням кошенят"

Кабмін схвалив законопроект про перевибори в сфальсифікованих округах