UA / RU
Підтримати ZN.ua

У комітеті Ради озвучили, коли можуть розглянути закон про демобілізацію

Депутати вважають, що такий закон може набути чинності до кінця року.

У комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки спрогнозували, коли можливий розгляд проєкту закону про демобілізацію. За словами депутатки Ірини Фріз, на процеси з демобілізації напряму залежатиме, аскільки ефективно відбудеться процес мобілізації упродовж найближчих 3-4 місяців. Важливо, щоб темпи мобілізації збереглися такими ж активними, як у травні-червні. Про це Фріз повідомила в ефірі "Еспресо".

Вона додала, що на засіданні  робочої групи 19 червня розглядали питання необхідності розробки закону про демобілізацію, за який відповідає Кабмін.

Читайте також: В Україні немає вираженого ставлення до закону про мобілізацію, але про підтримку висловились 34% – соціологи

Фріз озвучила, що законопроєкт про демобілізацію можуть подати на розгляд в Раду у жовтні, але за умови успішної кампанії з мобілізації. Вона додала, що бажано, щоб набув чинності закон у грудні.

Секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко також підтвердив, що Генштаб задоволений темпами мобілізації, які вже на сьогодні перевищили очікування.

Він також вважає, що законопроєкт про демобілізацію може бути готовий у жовтні при збереженні нинішніх темпів по мобілізації.

Зазначимо, в законопроєкті  про мобілізацію предбачалися терміни з демобілізації через 36 місяців служби. Згідно із чинним законодавством звільнення з військової служби не відбувається, допоки триває воєнний стан, окрім випадків, коли є підстави для демобілізації, наведені у статті 26 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу.