UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захопити дві третини України разом з Києвом: у Bild розповіли про плани вторгнення "зі столу Путіна"

У своїх прогнозах ЗМІ посилаються на свідчення представників НАТО та інших служб безпеки, які мали можливість ознайомитися про "нотатками" Кремля. 

Москва вже погоджує плани вторгнення в Україну, проте президент Росії Владімір Путін ще не прийняв остаточного рішення. Німецьке видання Bild пише, що план-максимум Росії - захопити дві третини України, включно з Києвом.

У ЗМІ розповіли про кілька планів Путіна щодо вторгнення в Україну. Вони засновані на оцінках представників НАТО та інших служб безпеки, які мали можливість ознайомитися з планами Кремля. 

Найімовірніше, що вторгнення розпочнеться в кінці січня - на початку лютого. Атака буде одночасною "з північного Криму та через сепаратистські території на Сході та з Півночі". Це підтвердили і представники української розвідки, і в НАТО. 

В Альянсі також вважають, що атака може відбутися в три етапи. Проте там не відкидають, що Путін може завершити операцію після кожної з фаз, якщо буде належна реакція Заходу. 

Фаза І. Південь 

Спершу Росія планує захопити Південь. Мета - забезпечення поставок у Крим, а також відрив України від моря. 

Навесні Росія вже перекинула в регіон десантні кораблі з Балтійського моря. Високопоставлений офіцер Західної розвідки зазначив, що це зробили для "перевезення танків і військ з Криму в околиці Одеси". Інший інформатор ЗМІ розповів, що Кремль начебто планує проведення десантної операції "на схід від Одеси, між містами Фонтанка і Коблево". Росія планує просунутися "на північний схід від міста, потім повернути ліворуч і просунутися в Придністров'ї", аби оточити Одесу. 

Паралельно з цим можуть проводитися десантні операції в Херсонській області вздовж річки Дніпро. Їх мета - заблокувати мости через головну річку країни, що призведе до припинення постачання. 

"З Криму спочатку буде тільки артилерійський вогонь по сильних українських позиціях. Тоді українські війська будуть зв'язані тут і не зможуть відбити мости за ними", - пояснює ЗМІ. 

Тим часом російські танки почнуть рух на Захід з Донбасу, потім вони розділяться і будуть рухатися у двох напрямках: в Запоріжжя, що є одним з найважливіших військових центрів в Україні, та в бік Криму. 

Якщо Москві вдасться реалізувати цей план, Путін побудує коридор з Росії до кордону НАТО з Румунією.

Фаза ІІ. Північний схід

Росія у війні планує застосовувати також авіацію та балістичні ракети. Вони повинні послабити військовий потенціал по всій країні. Якщо Кремль отримає підтвердження цього, то російські танки почнуть перетинати кордон в Луганській і Харківській областях, аби просунутися до великих міст - Дніпра і Полтави.

"Перш за все, вони будуть оточувати або оточувати міста і відключати електрику, газ і постачання продовольства. Через кілька тижнів росіяни можуть прославити себе як рятівників мирних жителів, вторгнутися в міста, які капітулювали, і врятувати українське населення від голоду або смерті ", - пояснює один з офіцерів.

Фаза ІІІ. Київ 

Росія хоче захопити й Київ, "це може статися і на початку війни, якщо того зажадають обставини". 

У НАТО немає точної відповіді щодо того, чи підтримає Путіна режим білоруського диктатора Аляксандра Лукашенка, хоча він і заявляв про це напередодні. На випадок, якщо республіка все ж стане на бік Москви, у Росії є план захоплення української столиці з північного сходу і північного заходу за допомогою кліщів.

"Згодом російські війська просунуться приблизно до лінії Коростень-Умань, щоб відрізати поставки із Західної України. Тоді можна було б чекати капітуляції Києва, а значить, і України під тиском Заходу", - повідомляє Bild про плани Кремля щодо української столиці. Таким чином Москва хоче отримати контроль над двома третинами України. 

Стан українських військ 

"Українці будуть битися, але вони не зможуть протистояти великому наступу росіян, - повідомило Bild одне з джерел. - Якщо вони не будуть повністю знищені, київські збройні сили відійдуть на захід країни". 

Інше джерело також оцінило військову потужність України: "Американських протитанкових ракет "Джавелін" далеко не вистачить для всіх російських танків, а турецькі безпілотники "Байрактар" - легка здобич для російських бойових літаків". За його даними, Україні, аби захиститися, потрібно мати сучасні західні зенітні ракети типу "Патріот" і протикорабельні ракети типу "Гарпун".

"Союзники в даний час переосмислюють поставки зброї в Україну. Але це рішення не може виходити від НАТО, а тільки від його суверенних членів", - заявив офіцер Західної Служби безпеки. 

Читайте також: Як НАТО реагуватиме на вторгнення Росії в Україну: посол Чехії назвав два варіанти

Нагадаємо, видання The Washington Post пише, що Владімір Путін планує наступ на Україну на кількох фронтах вже на початку наступного року за участі до 175 тисяч військовослужбовців. Ця інформація підтверджується документом розвідки США.

Тим часом американський президент Джо Байден заявляє, що готує комплексні ініціативи, щоб завадити російському вторгненню в Україну. Він додав, що не приймає жодних "червоних ліній" Москви, оскільки наростають побоювання, що конфлікт, що тліє, може перерости у війну.

Сергій Корсунський намагався з'ясувати справжні мотиви Кремля у статті "Натяки Путіна: навіщо Росія стягнула війська, і що робити Україні".