UA / RU
Підтримати ZN.ua

"За мир і злагоду в усьому світі": Індія впевнена, що G20 погодить спільну заяву

Джерела припуcкають, що формулювання в документі можуть бути взєамовиключними.

У п’ятницю Індія висловила впевненість, що Група 20 найбільших економік завершить роботу над спільною заявою на саміті в Нью-Делі цими вихідними, причому джерела стверджують, що неузгодженим лишається лише формулювання щодо війни в Україні, повідомляє Reuters.

Учасники переговорів протягом кількох днів намагалися досягти згоди щодо формулювання, сподіваючись залучити Росію та Китай для підготовки комюніке, яке також торкатиметься нагальних глобальних проблем, зокрема боротьби зі зміною клімату та полегшення боргового тягаря для бідних країн.

Учасник переговорів від Індії Амітабх Кант повідомив, що заключна заява саміту — Декларація лідерів — буде «голосом глобального півдня та країн, що розвиваються».

«Нью-Делійська декларація лідерів майже готова, я б не хотів на ній зупинятися.», —сказав Кант на прес-конференції. 

Читайте також: Розбіжності щодо України можуть поставити під сумнів життєздатність G20 – Reuters

Чотири джерела в індійському уряді заявили, що єдиною проблемою є питання війни, і друга зустріч для досягнення консенсусу, ймовірно, триватиме до ночі.

Одне з джерел повідомило Reuters, що наразі незрозуміло, чи досягне спільна декларація одностайної згоди. За словами співрозмовника, у документі можуть бути різні абзаци, у яких викладено погляди різних країн, або в одному абзаці зафіксовано як згоду, так і незгоду.

«Ми можемо приховати розбіжності та зробити загальну заяву про те, що ми повинні мати мир і злагоду в усьому світі, щоб усі погодилися», — сказало друге джерело.

Очікується, що на саміті домінуватимуть Захід та його союзники. Президент Китаю Сі Цзіньпін не відвідає зустріч. Замість нього країну прем'єр-міністр Лі Цян. Відсутнім буде і президент Росії Владімір Путін.

Аналітики CNN вважають, що неявка на саміт лідера Китаю Сі Цзіньпіна може бути частиною плану «зі зміни глобального управління».

Раніше повідомлялось, що підготовлений Індією проект декларації стосовно України не влаштував представників ЄС, які наполягали на більш рішучих формулюваннях.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що на саміті «Великої двадцятки», який відбудеться цими вихідними в столиці Індії Нью-Делі, він підкреслить «руйнівний вплив» вторгнення Росії в Україну.