UA / RU
Підтримати ZN.ua

За 15 років у світі вбили майже 1200 журналістів: як Україна бореться з безкарністю таких злочинів

В Україні діє спільна з ЄС програма для підвищення рівня свободи і безпеки журналістів

З 2006 до 2020 року у світі вбили майже 1200 журналістів, у 9 з 10  випадків замовники залишились без покарання, свідчить звіт ЮНЕСКО, опублікований 2 листопада - в Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Для підвищення рівня свободи і безпеки роботи журналістів в Україні з вересня 2019 року працює програма «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

Що вдалося зробити за цей час:

Читайте також: Росія посіла 10-те місце у "Глобальному індексі безкарності" за вбивства журналістів

«Створення безпечного середовища для виконання журналістами своїх законних професійних обов’язків - зобов'язання кожної держави-учасниці Ради Європи. Викорінення безкарності за злочини проти журналістів має стати одним із першочергових завдань та об’єднати зусилля усіх партнерів: державних органів національного і місцевого рівнів, громадянське суспільство, суддів», - йдеться на сторінці проєкту у Facebook.

Водночас правозахисна організація ZMINA опублікувала звернення медійних та правозахисних організації України до уряду та правоохоронних органів із закликом проводити ефективні і прозорі розслідування злочинів проти журналістів, а також реформувати правоохоронні органи та здійснити судову реформу, щоб унеможливити безкарність. Правозахисники підкреслюють, що важливо захищати саме журналістську діяльність, а не просто осіб із посвідченням журналіста.

Читайте також: Росія посіла 10-те місце у "Глобальному індексі безкарності" за вбивства журналістів

З початку 2021 року Інститут масової інформації зафіксував в Україні 153 випадки порушень свободи слова, серед яких 19 випадків побиття, 80 випадків перешкоджань, 12 погроз. Ще одним викликом стала пандемія COVID-19, яка незаконно використовується представниками місцевої влади та судів як привід недопуску журналістів на засідання.

Нагадаємо, що в Україні до сих пір повністю не розкриті вбивства журналістів Павла Шеремета (у 2016 році) та Георгія Гонгадзе (у 2000 році).