UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСПЛ розгляне позов ЦПК про засекречений вирок суду щодо конфіскації "грошей Януковича"

В ЦПК вважають, що вирок про конфіскацію був засекречений незаконно.

Європейський суд з прав людини розгляне позов "Центру протидії корупції" про засекречування вироку суду, згідно з яким було конфісковано 1,5 млрд доларів, що належали оточення екс-президента Віктора Януковича. Автори позову наполягають, що ГПУ засекретила документ незаконно.

"Ми вважаємо незаконними засекречування всього тексту вироку суду, і вимагаємо ці рішення скасувати, а сам вирок оприлюднити в Єдиному реєстрі судових рішень, як того вимагає закон", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті ЦПК у середу, 21 листопада.

У ЦПК підозрюють, що вирок засекретили, щоб "приховати від суспільства те, як вкрали ці 1,5 млрд доларів при Януковичі, і хто з чинних і екс-посадовці був співучасником цього злочину".

ДП "Інформаційні судові системи", котре зобов'язане публікувати судові рішення в Єдиному реєстрі досі не прилюднило вирок Краматорського суду про конфіскацію "грошей Януковича". У ДП посилаються на заборону ГПУ. У Генпрокуратурі пояснили, що визнали документ державною таємницею.

Нагадаємо, у січні телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування про розкрадання екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням 1,5 млрд доларів, до яких в 2016 році була застосована процедура спецконфіскації.

Згідно з матеріалами розслідування, посередником в купівлі облігацій офшорними компаніями в 2012-2014 роках виступала фірма Investment Capital Ukraine (ICU), яку на той час очолювала Валерія Гонтарева, котра згодом очолила Національний банк України.

Крім того, журналісти з'ясували, що народний депутат-утікач Олександр Онищенко і засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в РФ, компанію, що володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів Януковича.

Пізніше катарський телеканал оприлюднив засекречений Генеральною прокуратурою України вирок Краматорського міськсуду Донецької області про спецконфіскацію так званих "грошей Януковича".