UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС введе санкції проти Росії після 30 червня: у Кремля є три дні на деескалацію

Євросоюз відтермінував введення санкцій проти РФ на три дні - до кінця місяця. З 30 червня їх буде введено, якщо Москва не зробить дійсно реальних кроків. Для затвердження нових санкцій лідери ЄС готові зібратися у будь-який момент.

Євросоюз введе санкції щодо РФ, якщо Москва до 30 червня не здійснить низку реальних кроків з деескалації ситуації в Україні. Як йдеться в заяві за підсумками саміту лідерів країн ЄС у п'ятницю, 27 червня, нові обмежувальні заходи щодо Кремля може бути прийнято у будь-який момент.

"Європейська Рада нагадує, що Європейська комісія, Європейська служба зовнішніх дій і країни-члени зробили підготовчу роботу щодо спрямованих заходів, як це було запитано у березні, таким чином подальші кроки може бути зроблено без подальшої затримки", - йдеться у висновках.

У документі наголошується, що до 30 червня мають бути вжито кількох заходів. Зокрема, угода про верифікаційний механізм під моніторингом ОБСЄ щодо припинення вогню та ефективного контролю за кордоном; повернення українській владі трьох пунктів перетину кордону (Ізваріне, Довжанський, Краснопартизанськ), звільнення заручників і початок суттєвих переговорів щодо імплементації мирного плану Петра Порошенка.

"Рада оцінить ситуацію, і, якщо цього вимагатимуть, здійснить необхідні заходи", - написано в документі.

Лідери ЄС також підкреслили готовність зібратися у будь-який момент за необхідності схвалення якихось значних обмежувальних заходів. !zn

Читайте також:

Путін радить Україні продовжити перемир'я

США готують секторальні санкції проти РФ, але не хочуть діяти самі

Тимошенко закликала ввести воєнний стан, якщо РФ не залишить територію України