UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єльченко прокоментував намір Путіна спростити отримання громадянства РФ для українців

Постпред України в ООН порівняв дії російського президента із сюжетом роману письменника Джорджа Орвелла "1984".

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко прокоментував видачу українцям російських паспортів, про що говорив президент РФ Володимир Путін, порівнявши її з сюжетом роману британського письменника Джорджа Орвелла "1984"; про це український постпред написав у своєму Twitter.

"Шалене дійство за Орвеллом триває. Черговий намір засіяти вже всю Україну російськими паспортами. Далі буде відродження СРСР? А Рада Безпеки ООН і далі терпляче чекатиме, "закликаючи всі сторони"?" – написав Єльченко.

Нагадаємо, 27 квітня Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України.

Перед цим, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський на демарш Кремля публічно не відреагував. На Facebook-сторінці "Команди Зеленського" з'явилася заява, в якій говориться, що роздачею паспортів Путін фактично визнав Росію державою-окупантом.

США дії Путіна назвали дестабілізуючими і абсурдними, а також нагадали про підтримку територіальної цілісності України.

Спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер констатував, що РФ реалізує в ОРДЛО стратегію окупації Донбасу.

Держави ЄС e Раді Безпеки ООН засудили дії Кремля, констатувавши, що паспортний указ Путіна порушує державний суверенітет України і суперечить Мінським домовленостями.