UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк береться за організацію імпічменту Януковича

Лідер партії «Фронт Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради проект закону України «Про порядок імпічменту президента України». Законопроект зареєстрований у парламенті 23 серпня під № 9066.

Законопроект передбачає, що ініціювати початок процедури імпічменту президента може 1/5 конституційного складу парламенту (90 народних депутатів), обґрунтувавши таку необхідність в письмовому поданні. Подальша процедура вимагає 226 голосів, як і передбачено Конституцією.

А. Яценюк нагадав, що стаття 111 Конституції України передбачає, що президента можна усунути з поста Верховною Радою в порядку імпічменту в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

«Відмова України від самостійної політики безпеки та оголошення позаблокового статусу, неконституційне продовження перебування на території Автономної Республіки Крим іноземної військової бази - Чорноморського Флоту Російської Федерації,
узурпація влади шляхом рішення Конституційного суду про повернення до старої Конституції без волі народу України, неконституційне формування коаліції у Верховній Раді в 2010 році, продовження терміну повноважень Верховної Ради, кримінальні переслідування лідерів опозиції та інакодумців. Чи не є це прямим шкодою суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України?» - зазначив Арсеній Яценюк.

Нагадаємо: в квітні 2010 року депутати Львівської міськради вимагали ініціювати процедуру імпічменту президента у відповідність до статті 111 Конституції України після підписання угод про продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України.