UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович пропонує провести парламентські слухання з приводу умов асоціації з ЄС

Президент хоче обговорити у парламенті умови Угоди з ЄС, запросивши на слухання представників двох груп українських товаровиробників, які, за твердженням Януковича, найбільше постраждають від підписання УА.

Президент України Віктор Янукович пропонує провести парламентські слухання у Верховній Раді для розгляду ризиків, які несе підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС у нинішньому варіанті.

Таку ініціативу голова держави висловив спочатку на зустрічі зі студентами, а потім і на загальнонаціональному круглому столі.

"Мені здається, що з цього питання потрібно провести парламентські слухання... і далі, як тільки ми будемо готові - ми підпишемо цю угоду, - сказав президент на зустрічі з молоддю. І продовжив: Все, що ми робимо у питаннях досягнення критеріїв європейських стандартів - перш за все, ми робимо це для себе, а не для когось".

"Я вже не один раз підкреслював, що успішне рішення щодо євроінтеграції неможливе без відновлення балансу нормальних відносин із СНД і Росією", - заявив президент.

"Я вам скажу: у 2014 році, у разі підписання Угоди в тому вигляді, в якому її підготовлено - це різке нарощування імпорту і різке скорочення експорту (до країн СНД і Росії). А падіння експорту і зростання імпорту - це втрата золотовалютних резервів", - почав описувати Янукович негативні наслідки асоціації з ЄС.

"У такому вигляді, як підготовлено Угоду про асоціацію, без вирішення різких питань - ми їх називаємо "мінуси" - її підписувати неможливо", - рішуче заявив Янукович.

"Давайте ми разом, прозоро, у залі Верховної Ради, розглянемо це питання", - запропонував Янукович.

"Запросимо товаровиробників, зберемося політики, уряд, проведемо стільки часу, скільки потрібно (для з'ясування задовільності умов УА - ред.)", - сказав він.

На його думку, на таких слуханнях повинні бути присутніми представники двох груп українських товаровиробників, які, за твердженням резидента, найбільше постраждають від Угоди про асоціацію з ЄС, - сільське господарство та машинобудування.

Раніше в ЄС заявили, що не мають наміру починати нові переговори щодо тексту вже парафованої Угоди про асоціацію і констатували, що в ЄС "немає жодної дискусії щодо компенсації", зазначивши лише, що готові обговорювати різні аспекти імплементації угоди і пояснити детально абсолютно конкретну вигоду, яку Угода принесе Україні". !zn

Читайте також:

Аграрні асоціації України всупереч заявам Януковича стверджують про вигоду від підписання Асоціації з ЄС