UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як депутати недоторканність скасовували: фоторепортаж

За скасування депутатського імунітету проголосували представники всіх фракцій, за винятком соратників Медведчука.

Пристайко пояснив мотиви Зеленського щодо внесення до Основного Закону
На засідання комітету не прийшов доповідач по законопроекту Руслан Стефанчук
Рада повернеться до питання 3 грудня
Арахамія готовий домовлятися з агресором
© Василь Артюшенко, ZN.UA
Зеленський провів закриту зустріч з фракцією "Слуги народу"
Голосування за законопроєкт про ринок землі залежатиме від голосування за закон про «неповернення Приватбанку»
Зеленський подякував своїй фракції за "дуже важку роботу"
Тільки фрагмент книги в декларації Медведчука може коштувати дорожче всіх його авто
ДБР веде понад 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує п'ятий президент

Верховна Рада України, як і прогнозувало DT.UA, у вівторок, 3 вересня, підтримала внесення змін до статті 80 Конституції України і скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року. Рішення підтримали 373 депутати з 404 присутніх у залі. При цьому жоден парламентарій не проголосував проти. Того ж дня спікер Дмитро Разумков підписав законопроект і направив його на підпис президенту.

Повним складом за проект закону №7203 проголосувала президентська фракція "Слуги народу", депутатська група "За майбутнє" дала всі можливі 22 голоси. Проголосували "За" і фракції "Батьківщини" і "Голосу", а також більшість позафракційних депутатів.

"Європейська Солідарність" теж підтримала скасування депутатської недоторканності, однак троє членів фракції натиснули кнопку "Утриматися" - Микола Княжицький, Руслан Князевич й Ахтем Чийгоз.

Фракція проросійської "Опозиційної платформи – За життя" голосувати проти не стала, але бойкотувала голосування. При цьому з 44 членів фракції 17 були відсутніми в сесійній залі.

Докладніше – у фоторепортажі Василя Артюшенка для DT.UA.

На першій сесії Верховної Ради дев'ятого скликання 30 серпня народні депутати в першому читанні схвалили проект закону №7203 про внесення змін до ст.80 Конституції України, внесений до парламенту ще 8-го скликання п'ятим президентом України Петром Порошенко.

У червні 2018 року Конституційний суд України надав висновок щодо відповідності цієї ініціативи вимогам ст.157 і ст.158 Основного закону, однак попередня Верховна Рада його так і не проголосувала.