UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк заявив про згоду Тимошенко на часткове помилування

За словами Яценюка, навіть якби Тимошенко погодилася на лікування у Німеччині без помилування, то на це не погодився б Європейський Союз: "Тому що ключова умова ЄС - це зупинення політичних переслідувань, не перерва у політичних переслідуваннях".

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування, заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Так, Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування. Вона це чітко зазначила, що робить серйозний крок - вона для долі України готова прийняти часткове помилування", - сказав він журналістам у вівторок, 22 жовтня, після зустрічі з головами МЗС Швеції Карлом Більдтом та Польщі Радославом Сікорським, відповідаючи на відповідне питання, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У той же час, Яценюк заявив, що жодного законопроекту від Партії регіонів чи президента Віктора Януковича про можливість лікування засуджених за кордоном у Верховній Раді "не існує".

"Всі розмови про нібито якийсь законопроект не відповідають дійсності: ані президент, ані Партія регіонів не зареєстрували жодного законопроекту у парламенті", - зазначив він.

Присутній також лідер фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок додав, що такі законопроекти у Партії регіонів навіть не готують. "І не мають наміру це робити", - підкреслив депутат.

Відповідаючи на питання про те, чи погодиться Тимошенко на лікування у Німеччині без помилування, лідер фракції "Батьківщина" заявив: "Навіть якщо б вона сама на це погодилася, то з цим не погоджується Європейський Союз". "Тому що ключова умова ЄС - це зупинення політичних переслідувань, не перерва у політичних переслідуваннях", - додав він.

Водночас, як повідомив Яценюк "Українській правді", під час зустрічі стало зрозуміло, що "європейці вже заплуталися". "Вони знають, що Янукович відкладає рішення на останній день, вони знають, що в останній день він може його прийняти, і вони знають, що наразі у Януковича немає жодного рішення", - зазначив він.

За його словами, Більдт і Сікорський попрямували до Януковича на зустріч, про яку самі попросили, сподіваючись зрозуміти, яким буде його остаточне рішення. Самі європейські політики від спілкування з представниками українських ЗМІ відмовилися.

Раніше джерело ZN.UA повідомляло, що означає часткове помилування. За його словами, вирок Тимошенко у "газовій справі" складається з трьох частин: 1) семирічний термін тюремного ув'язнення; 2) заборона на три роки обіймати посади в органах державної влади; 3) компенсація завданих збитків у розмірі 1 млрд 516 млн 370 тис. грн (а це приблизно 200 млн доларів). Місія Кокса-Кваснєвського звернулася до президента Януковича з проханням про зміну вироку в частині терміну тюремного ув'язнення. Мова йде про зменшення терміну з семи до двох років, які Тимошенко вже відсиділа.

Проте пізніше Янукович озвучив свій механізм звільнення Тимошенко - парламент повинен прийняти закон, який дозволить екс-прем'єру виїхати на лікування до Німеччини. Як тільки це відбудеться, президент обіцяє його підписати. !zn

Читайте також:

У Раді переписали законопроект про лікування Тимошенко за кордоном

Луценко вважає, що суд може відпустити Тимошенко вже за три дні

Рибак заявив, що депутати не можуть знайти компроміс в питанні Тимошенко: помилування чи лікування

Яценюк вважає єдиним варіантом звільнення Тимошенко часткове помилування