UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вторгненням вважатиметься перетин кордону України навіть одним російським військовим — Блінкен

Він нагадав, що армійці РФ знаходяться і на території Білорусі. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що навіть якщо один військовий РФ перетне український кордон - це вважатиметься вторгненням. Про це він сказав під час інтерв'ю німецькому виданню ZDF. 

"Якщо російський солдат перетне кордон з Україною, ми матимемо справу з дійсно глибокою проблемою. Тому що це буде дуже явна атака на Україну. Чи то один солдат, чи то тисяча. Це реальний ризик, і це високий ризик. Не тільки в Україні, але останнім часом Росія також відправила військових до Білорусі. Тому це реальний ризик", – сказав Блінкен.

Держсекретар зазначив, що і США, і НАТО протягом багатьох років намагалися випрацювати нормальні відносини з Росією, проте остання такі спроби відкидала: "Насправді в останні роки проблема була не в НАТО". 

Блінкен також зробив прогноз щодо своїх сьогоднішніх переговорів з главою МЗС РФ Сєргєєм Лавровим. Глава Держдепу не вважає, що вони будуть проривними. Все ж він хоче почути, які висновки зробили у Москві після консультацій з США, НАТО та ОБСЄ, які відбулися минулого тижня.

Читайте також: Блінкен назвав свій візит до Києва продуктивним
 

Президент США Джо Байден під час виступу у Білому домі 19 січня заявив, що Росія заплатить, якщо наважиться на повномасштабне вторгнення проти України. Американський лідер також натякнув на те, що якщо йтиметься про "незначний наступ", ціна цього, ймовірно, буде меншою.

Українська сторона відреагувала на цю заяву. Спершу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що коли йдеться про воєнний наступ, то різниці в його масштабах бути не може, а згодом і президент Володимир Зеленський написав на своїй сторінці у Твіттер, що не буває "незначних агресій"

У Києві стурбовані через те, що у Заходу немає єдиної позиції щодо введення антиросійських санкцій в разі нового вторгнення в Україну. Як повідомляє CNN, посилаючись на джерела в українській владі, там вважають, що єдності щодо цього питання немає й у НАТО, хоча країни-члени Альянсу намагаються показати, що вони мають спільну позицію у кризовий період. 

Про стратегію адміністрації Джо Байдена щодо стримування масштабної агресії Росії проти України, підходи Вашингтона до зниження ризиків ескалації читайте у статті Олександра Хари"Як Білий дім відповів Кремлю: навіщо Блінкен приїздив до Києва".