UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ України в ЄС: експерти позитивно оцінюють ідею із self-screening

Нині немає детального розуміння щодо всіх секторів, які нові зобов’язання Україні  доведеться виконувати.

Київ планує кроки, які можуть прискорити вступ України до
ЄС. Ідея із self-screening  (оцінки самої себе та підготовки до переговорів про вступ до ЄС) є правильною, адже дасть можливість окреслити детальний план із завдань, які треба буде виконати в кожній сфері. Про це у статті «Як Україні швидше вступити до ЄС: кілька речей, які потрібно знати» пишуть експерти Українського центру європейської політики Любов Акуленко і Сніжана Дяченко.

За оцінкою експертів, якщо українські органи влади почнуть працювати над імплементацією європейських норм ще до офіційного початку переговорів про вступ, Україна зможе швидше пройти переговорний процес. Але нині немає детального розуміння щодо всіх секторів, які нові зобов’язання Україні доведеться виконувати.

"Є тільки приблизні оцінки експертів: до прикладу, у сфері технічного регулювання в рамках Угоди про асоціацію ми мали зобов’язання прийняти 27 технічних регламентів (уже імплементовано 25), а в рамках
усього європейського законодавства нам доведеться прийняти більш як сотню нових регламентів", - зазначається у статті.

На думку експертів, звіт Єврокомісії щодо готовності України до членства в ЄС дав зрозуміти, який обсяг роботи країні ще необхідно виконати. Позитивним є те, що для Києва цей документ став дороговказом подальших кроків із наближення законодавства до acquis ЄС. 

Читайте також: Вступ України в ЄС: Європейські посадовці стримані щодо термінів, наголошують на важливості темпів та якості реформ

Нагадаємо, нещодавно  прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС вже протягом двох років. За його підрахунками, вже у 2023-му повинна стартувати попередня стадія перемовин. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може вступити в ЄС протягом наступних двох років.  А віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що не бачить жодних перешкод для того, аби почати перемовини про вступ у 2023-му. Однак у Європі більш стримано ставляться до таких амбіційних планів Києва.