UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все керівництво антикорупційної системи зараз знаходиться з візитом у Вашингтоні

Поїздка співпала з оголошенням Зеленським наміру ініціювати надання СБУ права розслідувати злочини топ-корупціонерів, що є виключно компетенцією НАБУ. 

У Вашингтоні з візитом перебуває українська делегація, до складу якої входить керівництво всієї системи антикорупційних органів України. Серед тих, хто вилетів з Києва для проведення зустрічей на найвищих рівнях у столиці США є директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос, його два заступники, керівник Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко та апарату ВАКС Богдан Крикливенко, а також керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко.

За даними ZN.UA ця поїздка планувалась заздалегідь, а однієї із її ключових тем було обговорення посилення незалежності антикорупційної системи України і тих проблем, які в цій сфері виникають. Але вона співпала з оголошенням президентом Володимиром Зеленським про намір внести зміни до законодавства, якими на час дії воєнного стану корупцію прирівняють до державної зради, а кейси, які є виключно компетенцією НАБУ, стануть підслідними Службі безпеки України.

Наскільки нам відомо з джерел у дипломатичних колах, наші західні партнери надзвичайно негативно сприйняли цю ідею і визначили її як замах на незалежність антикорупційної системи України.

Читайте також: Прирівнюючи корупції до держзради, ОП хоче захистити своїх ТОП-корупціонерів – Шабунін

Президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що пропонуватиме парламенту прирівняти корупцію до державної зради на час дії воєнного стану. «Думаю, що парламент це отримає у найближчий тиждень і далі все на стороні парламенту. Ми розвиваємо демократичне суспільство. Ми повинні вводити системні речі, системні рішення. Саме так борються з корупцією», — виправдовував своє рішення президент.

Джерела ZN.UA в офісі президента повідомили, що спочатку НАБУ планували залишити лише дрібні корупційні розслідування, але після супротиву західних партнерів вирішили надати СБУ право паралельно вести розслідування великих корупційних справ. У разі виникнення розслідувань, що дублюють один одного в НАБУ і СБУ, рішення про підслідність буде приймати офіс генпрокурора.

Джерела ZN.UA в НАБУ підкреслили, що в разі таких змін будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави, що матиме за собою низку негативних наслідків.