UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все йде до «придністровізаціі» конфлікту в Донбасі - член української делегації в ТКГ

Гармаш висловив надію, що керівництво України також це розуміє

Останнім часом простежується чіткий тренд на заморожування конфлікту в Донбасі за придністровським сценарієм.

Про це член української делегації в Тристоронньої контактній групі по Донбасу Сергій Гармаш написав на своїй сторінці в Facebook.

"Простежується чіткий тренд на придністровізацію конфлікту. Коли начебто і не стріляють, а й територіальної цілісності і суверенітету в повному обсязі Україна не отримує. Росія зберігає свій інструмент впливу на Київ, але оскільки конфлікт не гострий, то про нього поступово забувають в світі, можливо, навіть знімають санкції з "принишклого" агресора. Поступово РФ взагалі "виходить" із суб'єктів конфлікту (але не з Донбасу!) в якому залишаються тільки ОРДЛО і Україна. А коли не стріляють, можна поговорити і про "взаємовигідні" економічні відносини, вибори, особливий статус і т.д. Якщо ж щось піде не за сценарієм Москви, то перемир'я - не мир, його завжди можна порушити, щоб нагадати "хохлам", хто в домі господар...", - написав Гармаш.

Також він висловив надію, що керівництво України розуміє це і не допустить такого розвитку подій.

«Сподіваюся, вона читала відомий вислів Черчіля: "Якщо країна між війною і ганьбою вибирає ганьба, вона отримає і війну, і ганьбу", - уклав він.

Гармаш зазначив, що не був запрошений на сьогоднішнє засідання ТКГ, де було прийнято рішення про спільну інспекції українських позицій членами ТКГ. Але, за його словами, формулювання на сайті президента про підсумки ТКГ "так виписані, що розуміти можна як хочеш. Це і викликає побоювання".

"Сподіваюся, ці результати (роботи ТКГ - ред.) Стоять того, що Україна отримає від майбутньої зустрічі Н-4, інакше я, наприклад, хотів би роз'яснень. Просто як громадянин, платник податків і житель Донбасу...", - додав Гармаш.

Нагадаємо, під час екстреного засідання ТКГ 9 вересня сторони домовилися про те, що українські військові, бойовики і спостерігачі ОБСЄ спільно "проінспектують" позиції Об'єднаних сил в районі селища Шуми. Виїзд на "інспекцію" планується на 10 вересня 2020 року.

5 вересня ватажок «ДНР» Денис Пушилін написав в своєму Telegram-каналі, що дав наказ знищити українські інженерні споруди поблизу лінії розмежування в районі населеного пункту Шуми. У штабі ООС заявили, що за результатами перевірки жодних нових споруд на цій території виявлено не було, тож заява терориста є приводом до нової ескалації в Донбасі. 

6 вересня Об'єднані сили зазнали найсерйозніших втрат з початку перемир'я: троє українських бійців загинули, ще троє отримали поранення. Окупанти вбили українського військовослужбовця під час обстрілу Причепилівки. Двоє бійців загинули в районі Верхньоторецького: вони підірвалися на міні, коли обходили охоплену вогнем ділянку в «сірій зоні».

Один боєць був поранений під час гранатометного обстрілу згорілого бліндажа поблизу Красногорівки, двоє отримали поранення внаслідок підриву на міні пожежного автомобіля АРС-14 поблизу Новгородського.

Голова МЗС Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. А керівництво української делегації в ТКГ заявило, що «окремі провокації» бойовиків не мають бути «підставою для зриву мирного процесу».

Режим повного та всеосяжного припинення вогню діє в Донбасі з 27 липня. У Кремлі відмовилися гарантувати додержання режиму тиші бойовиками, вкотре заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.