UA / RU
Підтримати ZN.ua

Волкер прогнозує повернення РФ до переговорів щодо Донбасу після "перевиборів Путіна"

США розчаровує відсутність прогресу з боку Росії у встановленні миру та втіленні мінських домовленостей, зазначив Курт Волкер.

Російська сторона може активізувати переговори стосовно Донбасу "після перевиборів Володимира Путіна", зазначив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер на конференції в аналітичному центрі Center for the National Interest, передає "Голос Америки".

"Конфлікт в Україні не заморожений і не стабільний", - зазначив він, додавши, що щодня відбуваються бої, задіюється озброєння та снайпери.

"В середньому один український військовослужбовець гине кожні три дні, захищаючи територію своєї країни на території своєї країни", - зазначив Волкер.

Дипломат також підкреслив, що США розчаровує відсутність прогресу з боку Росії у встановленні миру та втіленні мінських домовленостей.

Волкер зазначив, що вже чотири рази зустрічався з радником президента РФ Владиславом Сурковим.

"Вони уважно вислухали наші ідеї і запевнили, що повернуться зі своїми пропозиціями", - сказав він, додавши, що протягом останнього місяця від росіян не надходило жодних пропозицій.

За словами спецпредставника США, така позиція переговірників в Росії була очікуваною у зв'язку з виборчим процесом. РФ може активізувати переговори щодо Донбасу "після перевиборів Путіна", передбачає Волкер.

У ході виступу він також наголосив на важливості рішення США надати Україні летальну зброю: "Ми працюємо над посиленням оборони, щоб Росія не отримала більше території".

Крім того, дипломат відзначив, що міжнародне співтовариство залишається об'єднаним щодо питання України, що суперечить очікуванням Путіна.

Раніше російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерела повідомляло про те, що Курт Волкер може в черговий раз зустрітися з Владиславом Сурковим у березні. Конкретна дата зустрічі, а також місце проведення поки не визначені.

Нагадаємо, що 28 січня Волкер зустрівся з радником президента РФ Владиславом Сурковим в Дубаї, щоб обговорити з ним ситуацію в Донбасі, зокрема, закон про реінтеграцію ОРДЛО та перспективи розміщення миротворчого контингенту ООН.

Як повідомляв ТАСС, Сурков назвав нові пропозиції Волкера стосовно місії ООН в Донбасі "реалізовними". "Дубайський пакет" американських пропозицій щодо введення місії ООН в Донбас виглядає цілком реалізованим, Росія уважно вивчить його і своєчасно дасть відповідь, заявив тоді помічник Путіна.