UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власник серверів для реєстру декларацій вимагає їх вимкнути і видалити всю інформацію

Також власник серверів вимагає поставити питання повернення йому обладнання

Підприємство "Алтаюр", що володіє серверами для реєстру декларацій, направило в Нацагентство з попередження корупції вимога відключити обладнання і видалити з нього інформацію про деклараціях.

Як заявив адвокат "Алтаюра" Владислав Власюк, "Алтаюр", чиї сервери заарештовані в кримінальній справі, посилається на рішення Конституційного суду, яким скасовано статтю, яка передбачає право НАПКА зберігати і публікувати декларації, передає "Українська правда".

У зв'язку з цим, на думку підприємства, використання їх устаткування тепер не входить в законні повноваження НАПКА.

Через це "Алтаюр" вимагає припинити використання серверів, зокрема, відключити і видалити звідти інформацію про декларації, розірвати договір з підприємством-адміністратором реєстру.

Також власник серверів вимагає поставити питання повернення йому обладнання, яке зараз заарештовано.

Аналогічний лист направили підприємству-адміністратору.

Адвокат "стверджує, що листи були направлені до рішення Кабміну, який наказав відновити роботу реєстру. У той же час, в фірмі вважають, що рішення Конституційного Суду важливіше і не може замінюватися будь-яким іншим органом.

НАПКА з 2017 року орендувало у "Алтаюра" сервери для реєстру. Вони використовуються підприємством "Українські спеціальні системи", яке адмініструє реєстр.

На початку 2020 року в НАПКА запідозрили завищенні ціни оренди. Після цього договір з "Алтаюром" не був продовжений, НАБУ початок розслідування, а сервери згодом заарештували. В "Алтаюре" завищення ціни заперечують і заявляють, що після відмови продовжити договір їм незаконно не повернули обладнання, на той момент ще не арештоване.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційної платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону ряду положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив повноважень НАЗК.

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим.

НАЗК засумнівався в об'єктивності суддів і заявило про конфлікт інтересів в їх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли залучити до відповідальності.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ініціювати повторне введення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування і скликав екстрене засідання РНБО.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Леменова   « Антикорупційний постріл в ногу Зеленського » в ZN.UA.