UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік для жінок дасть змогу замінити чоловіків на тилових спеціальностях — Арестович

Постановка на військовий облік не означає, що жінок призиватимуть на військову службу.

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович роз'яснив суть державної ініціативи щодо військового обліку для українських жінок. Деталі концепції Арестович виклав в інтерв'ю ресурсу Politeka Online.

Резонансний наказ Міністерства оборони, на думку Арестовича, був не зрозуміли не зовсім правильно, оскільки взяття жінок на військовий облік передбачає насамперед можливість замінити чоловіків на тилових спеціальностях у разі початку активної фази бойових дій з боку Росії.

"У разі повного розгортання армії, виникає питання: 4,5 тисячі спеціальностей має зайняти хто? Там, діловодів, бухгалтерів… та інші посади, які потрібні для документообігу, для фінансів тощо. Ну і питання: чотири тисячі мужиків туди закликати? Так це дві бойові бригади за чисельністю. Ну, так можливо все ж таки жінок залучати до тилових спеціальностей, щоб вони там посиділи, подрукували на машинці, поки чоловіки будуть на фронті битися?!", — заявив Арестович.

Радник Єрмака також наголосив на тому, що постановка на військовий облік не означає, що жінок закликатимуть на військову службу.

Міністерство оборони України розширило перелік професій та спеціальностей, представники яких мають стати на військовий облік як військовозобов'язані. До списку увійшли 35 видів спеціальностей та сотні професій : тут є не лише інженерні та технічні спеціальності, на облік стануть менеджери та мистецтвознавці, журналісти та юристи, кухарі та фармацевти. Фактично список охоплює всі галузі та галузі, в яких працюють жінки.

Читайте також: Перелік професій для військового обліку жінок планують зменшити – Завітневич

Ексміністр оборони України Анатолій Гриценко впевнений, що завдання виконання наказу Міністра оборони про розширення переліку категорій жінок, які мають стати на військовий облік, є практично непідйомним.

Командувач ЗСУ Залужний розповів, як жінок ставитимуть на військовий облік: "уже завтра не треба бігти у військкомат, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити, ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре".