UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна в Україні демонструє, що домінування переходить від Заходу до Китаю — експрем’єр Британії

Заходу не варто покладатися на те, що Китай вестиме себе так, як ми вважаємо раціональним, наголошує Тоні Блер. 

Війна в Україні демонструє, що домінування Заходу добігає кінця, оскільки Китай досягає статусу наддержави у партнерстві з Росією в одній із найважливіших точок перелому за століття, заявив колишній прем’єр-міністр Великої Британії (1997-2007) Тоні Блер, передає Reuters.

Блер сказав, що світ перебуває на поворотному етапі історії, який можна порівняти з закінченням Другої світової війни або розпадом Радянського Союзу, але цього разу Захід явно не на підйомі.

«Ми наближаємося до кінця політичного та економічного домінування Заходу», – сказав Блер у лекції під назвою «Які уроки лідери Заходу можуть винести із ситуації в Україні?» на форумі на підтримку альянсу між Сполученими Штатами та Європою в Дітчлі-парку.

«Світ буде принаймні біполярним і, можливо, багатополярним. Найбільша геополітична зміна цього століття відбудеться в Китаї, а не в Росії», — сказав Блер.

Російське вторгнення в Україну призвело до загибелі тисяч людей і спровокувало найсерйознішу кризу у відносинах між Росією та Заходом з часів Кубинської ракетної кризи 1962 року, коли багато людей боялися, що світ стоїть на межі ядерної війни.

Президент Росії Владімір Путін каже, що Захід оголосив економічну війну, намагаючись ізолювати економіку Росії санкціями. З огляду на це Кремль звертається до таких держав, як Китай та Індія.

Війна в Україні, за словами Блера, прояснила, що Захід не може покладатися на те, що Китай «вестиме себе так, як ми вважаємо раціональним».

Президент Китаю Сі Цзіньпін продовжує підтримувати Путіна і критикує "зловживання" санкціями з боку Заходу. Путін налагодив те, що він називає «стратегічним партнерством» з Китаєм.

У 1979 році економіка Китаю була меншою за економіку Італії, але після відкриття для іноземних інвестицій і запровадження ринкових реформ він став другою за величиною економікою світу.

За прогнозами, китайська економіка випередить Сполучені Штати протягом десятиліття, і вона лідирує в деяких технологіях 21 століття, таких як штучний інтелект, регенеративна медицина та провідні полімери.

"Місце Китаю як наддержави є природним і виправданим. Це не Радянський Союз", - сказав Блер. Його союзниками, ймовірно, будуть Росія та Іран.

Захід не повинен дозволити Китаю обігнати його у військовій сфері, сказав експрем'єр.

"Ми повинні збільшити витрати на оборону та зберегти військову перевагу", - сказав Блер. США та їхні союзники «повинні мати достатню перевагу, щоб бути готовими до будь-якого випадку на будь-якій території».

Читайте також: Китай майже відкрито перейшов на бік Росії: продаж РФ товарів воєнного призначення з початку агресії зріс у рази

Китай, хоча і закликав відділити спорт від політики, разом із Росією використав зимові Олімпійські ігри-2022 не тільки для демонстрації міжнародного престижу, а й для того, щоб розірвати єдність американських союзників і продемонструвати існування спільноти країн, котрі поділяють китайський світогляд. Про те, як Олімпіада-2022 в Пекіні стала продовженням американо-китайського протиборства, розмірковує Наталія Бутирська у статті «Не тільки Путін: Китай формує «коло друзів».