UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відвідування армійського штабу та індичої ферми – ISW про образ, який Путіну навмисно створюють

У Кремлі вирішили попрацювати над іміджем Путіна.

Кремль, імовірно, намагається зобразити президента Росії Владіміра Путіна як компетентного керівника воєнного часу та показати його близькість з народом. Звідси ідеї продемонструвати його приїзд до Об’єднаного штабу Збройних сил РФ та відвідування відкриття індичої ферми. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 17 грудня.

Міноборони РФ і ЗМІ оприлюднили кадри відвідин Путіним Об’єднаного штабу ЗС РФ, на яких видно, що начальника Генштабу ЗС РФ Валєрія Герасімова, міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу і командувача Об'єднаним угрупованням сил в Україні Сєргєя Суровікіна. Однак зображення та відео події, надані Міноборони Росії, не дозволяють ідентифікувати інших офіцерів, присутніх там, наприклад, командування військовим округом або армією.

Читайте також: Майже за будь-якими показниками Путін є головним невдахою 2022 року — Atlantic Council 

«Кремль, ймовірно, оприлюднив цю зустріч, щоб представити, що Путін активно займається плануванням і проведенням війни в Україні після недавньої помітної критики його ролі в керівництві військовими діями з боку діячів ультранаціоналістичної провоєнної спільноти. Один відомий мілблогер навіть засумнівався, чи “Путін нарешті виявив суспільний інтерес до спеціальної військової операції” на їх пропозицію зробити це», – пишуть експерти ISW, додаючи, що таким чином Кремль хоче також реанімувати імідж російського Міністерства оборони.

Але крім образу талановитого керівника у час війни, на думку аналітиків ISW, Путіну пропаганда також намагається присвоїти образ близького до народу лідера. З цією метою в Росії оприлюднили участь Путіна в безглуздих подіях, таких як урочисте відкриття індичої ферми. 

«Ці зусилля, ймовірно, спрямовані на те, щоб нагадати російському народу що Путін є не лише військовим, а й цивільним лідером, який має тісні зв’язки з народом. Однак посилення змістовних подій і водночас скасування можливостей для громадськості змістовно спілкуватися з Путіним щодо стану війни та країни навряд чи суттєво покращить імідж Путіна, і, як раніше оцінювало ISW, може підірвати популістську привабливість Путіна», – сказано у звіті.

Читайте також: У Путіна нові методи популяризації російськості: про що тепер розповідатимуть громадянам РФ

Нагадаємо, британський історик, журналіст і письменник Тімоті Гартон Еш у своїй колонці на The Guardian написав про те, що жоден американець не завдав і половини такої шкоди тому, що Владімір Путін називає «русскім міром», як сам російський лідер. Сам Путін, вважає Еш, є головним ворогом «русского міра»