UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відсутність консенсусу між Францією та Німеччиною гальмує прийняття рішень в ЄС  — FT

Видання пише про відсутність “хімії” між Макроном та Шольцом. 

Відсутність консенсусу у тандемі Франції та Німеччини, який був основою для прийняття рішень в ЄС, призводить до затримок у багатьох питаннях - від фінансування підтримки України до правил нагляду за національними бюджетами. Про це пише FT.

Глухий кут у переговорах щодо кількох пріоритетних і термінових питань стривожив Брюссель та інші столиці ЄС, повідомили Financial Times офіційні особи з півдюжини держав, і показав, як важко приймати рішення без згоди між Парижем і Берліном.

Читайте також: Брюссель розморозить 13 млрд євро для Угорщини, щоб забезпечити підтримку допомоги Україні — FT

Відсутність особистої хімії між канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном лише погіршує ситуацію. 

"Здається, вони просто не ладнають. І це лежить в основі всього цього", - сказав один із присутніх на нещодавніх дискусіях між двома лідерами. 

Проблеми випливають як зі значних політичних розбіжностей між Парижем і Берліном, так і з фрагментарного характеру коаліційного уряду в Німеччині, що ускладнює для Шольца встановлення чіткого напрямку в таких питаннях, як енергетика.

Читайте також: Франція припинить військову присутність та відкличе посла з Нігеру після перевороту – Макрон

Напруженість зберігається вже більше року.

"Шольц і Макрон зіштовхнулися зі значними внутрішніми проблемами, вони не дуже добре взаємодіють, а двосторонні інституційні зв'язки та зв'язки між вищими посадовими особами також досить напружені. Це погіршило їхню здатність грати разом в ЄС", - каже Муджтаба Рахман з Eurasia Group.

Обидва лідери зустрінуться кілька разів у жовтні, в тому числі на саміті в Іспанії наприкінці цього тижня і на щорічній двосторонній конференції, яка об'єднає всіх їхніх міністрів у Німеччині наступного тижня. Порядок денний зосереджений на політиці щодо технологій і штучному інтелекті, але чиновники сподіваються досягти прогресу в ключових питаннях, чому, можливо, сприятиме неформальна взаємодія, наприклад, запланований круїз на яхті в Гамбурзі.

У Брюсселі політичні рішення, які застрягли, включають переговори про масштаби поповнення шестирічного спільного бюджету ЄС, відомого як Багаторічна фінансова програма, яка містить критично важливу фінансову підтримку для України, і оновлену версію правил, що регулюють, скільки країни можуть позичати і витрачати у межах пакту стабільності і зростання.

За словами трьох високопосадовців ЄС, обидва питання були делеговані Франції та Німеччині Єврокомісією, щоб спочатку знайти спільну позицію, перш ніж решта членів блоку зможуть відновити переговори.

"Вони просто повинні сісти в кімнаті разом і обговорити [питання]. Якщо цього не станеться, для решти безглуздо намагатися знайти консенсус”, - сказав один із високопоставлених чиновників ЄС. 

Читайте також: У WSJ з’ясували, чому Шольц гальмує передачу Україні німецьких Taurus

"Ні, це не працює, і так, це викликає занепокоєння. Неможливо досягти успіху, якщо вони не бачать загальної картини", - сказав інший високопосадовець ЄС. 

Поповнення Багаторічної фінансової програми (MFF) має бути узгоджене до кінця року, щоб задовольнити бюджетні потреби України на 2024 рік - крайній термін, який набув додаткової терміновості в результаті рішення США минулого тижня не включати підтримку Києва до свого нового законопроекту про тимчасове фінансування уряду, щоб уникнути шатдауну. Пакт про стабільність та зростання набуде чинності в січні, оновлений чи ні, після того, як його дію було призупинено під час пандемії коронавірусу.

Довгоочікувана реформа ринку електроенергії ЄС також гальмується через суперечки між Парижем і Берліном щодо ядерної енергетики, яка займає центральне місце в енергетичній політиці Франції і від якої Німеччина відмовилася у межах свого "зеленого" переходу.

Макрон назвав опозицію коаліції Шольца до ядерної енергетики "історичною помилкою" з огляду на необхідність боротьби зі зміною клімату.

Міністр Франції у справах Європи Лоранс Бун заперечила ідею розриву між Парижем і Берліном, стверджуючи, що вони поділяють "однакове бачення Європи", включаючи зміцнення економічної незалежності, просування "зеленого" переходу і розширення блоку за рахунок прийняття більшої кількості країн.

Читайте також: Шольц пообіцяв посилити тиск на Путіна: поділу за принципом "це - наше, це - ваше" не повинно бути

"Але є певні питання, де консенсус знайти важче, наприклад, щодо енергетики або нових бюджетних правил ЄС. Це нормально, що тут є розбіжності, оскільки це великі структурні питання, які пов'язані з конкурентоспроможністю наших економік. Це зовсім не означає, що франко-німецький двигун Європи якимось чином зламався", - додала вона. 

Інший французький чиновник також зазначив, що коаліція Шольца, безпрецедентний трипартійний альянс, також часто намагалася досягти консенсусу і що з деяких питань існують "німецько-німецькі розбіжності".

"Це складна структура, і це неминуче впливає на досьє. Ми повинні прийняти політичні параметри, які існують у Берліні”, - каже співрозмовник видання.

Німеччина і Франція також мають кілька двосторонніх розбіжностей на додаток до питань ЄС, включаючи затримки зі спільною танковою програмою і конкурентні підходи до розвитку континентальних систем протиповітряної оборони.

Але деякі офіційні особи стверджують, що, хоча досягнення згоди наразі є складним завданням, ці дві країни вже мали досвід подолання труднощів і визнання того, що вони потребують одна одної для того, щоб мати можливість керувати Євросоюзом.

Читайте також: У Кремлі заявили, що Макрон і Шольц «практично втратили» можливість бути посередниками

"Вся суть Європи полягає в тому, щоб знайти простір для переговорів, включаючи французько-німецькі конфлікти", - сказав державний секретар Міністерства економіки Німеччини Свен Гігольд, який наполягав на тому, що відносини між країнами сьогодні не гірші, ніж у попередні десятиліття.

Він визнав, що новим аспектом франко-німецької напруженості є те, що "дуже багато [зосереджено] на енергетиці". 

“І через енергетику, звичайно, зараз існує більше суперечок, ніж було в минулому - це правда", - додав Гігольд.

Але, за його словами, список франко-німецьких конфліктів в європейській історії нескінченний, і найкраще в Європі те, що, врешті-решт, сторони домовляються.