UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відставка Яценюка не закінчить політичну кризу в Україні – Wyborcza

На думку оглядача, збереження нинішньої коаліції означатиме, що Порошенко і Яценюк і далі будуть конфліктувати, опираючись на вплив у парламенті.

Відставка Арсенія Яценюка - дуже ризикований крок в той час, коли на Заході вочевидь посилюється втомленість від України. До того ж, Варшава, яка тривалий час була великим адвокатом Києва в Євросоюзі, тепер зосередилася на покращенні репутації своєї правлячої партії "Право і Справедливість" замість того, щоб відстоювати справжні польські інтереси в Європі. І серед цих інтересів – сильна, демократична і прозахідна Україна.

Про це на сторінках Gazeta Wyborcza пише оглядач Томаш Білецький. Він підкреслює, що відставка Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра України стала кульмінацією конфлікту між ним і президентом Петром Порошенком, який тривав впродовж кількох місяців. Їхній соратників звинувачують блокуванні реформ, небажанні боротися з корупцією і роботі на інтереси олігархів. Президент і прем'єр-міністр дедалі гостріше сперечалися через призначення своїх людей на різні посади.

Автор підкреслює, що ні Порошенко, ні Яценюк не хочуть дострокових виборів, тому що бояться ослаблення своїх політичних сил в парламенті. Тому, принаймні зараз, вони декларують свою підтримку новому спільному уряду. Але спроба зберегти нинішню парламентську більшість, на думку автора, означає, що в Києві ще відбудеться чимало скандалів.

"Центральна Європа з 90-х років пам'ятає, як попри розколи у урядах все вдалося провести складні реформи. Тому великі шанси на успіх має і Україна. І це при тому, що на додачу до економічних труднощів її обтяжує конфлікт в Донбасі", - пише Білецький.

Він додає, що парадоксально, але саме уряд Ангели Меркель намагається інші країни Заходу переконати бути поблажливими до Києва, хоча в Польщі і багато політиків і ЗМІ активно критикують німецького канцлера. В цей же час, Варшава, якщо не враховувати демонстративні заяви міністрів перед камерами, зовсім не займається питанням України.

"Навіть гірше, Польща сама дає західним євроскептикам аргументи, щоб не втручатися в конфлікт на Сході. Тому країна, яка довго була символом успіху у верстернізації в посткомуністичній Європі, впродовж кількох місяців впадає в політичний регрес. Тож чи варто ЄС обтяжувати себе ще й Україною?" - пояснює оглядач.

Нагадаємо, що 10 квітня, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк публічно заявив про намір подати у відставку 12 квітня. В цей же день президент Петро Порошенко повідомив, що він розраховує на створення коаліції і успішне голосування за кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем'єра.

За інформацією джерел DT.UA, "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" досягли попередньої домовленості щодо партійних квот в майбутньому уряді Володимира Гройсмана. За політичною силою Арсенія Яценюка закріплені міністерства внутрішніх справ, юстиції, освіти, інфраструктури, екології, а також молоді і спорту. Не виключено, що "Народному фронту" також довірять керівництво Міністерством культури. Інші міністерства за квотою БПП очолять ставленики президента Петра Порошенка.

16 лютого Верховна Рада не змогла прийняти резолюцію недовіри Кабінетові міністрів, яка має наслідком відставку всього уряду. Таким чином, парламент не зможе знову ставити питання про відставку Кабміну до наступної сесії, тобто до вересня. Тому єдиним варіантом залишалася добровільна відставка прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.