UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в ОРДЛО можуть відбутися тільки за спецзаконом - Резніков

Також Резніков в черговий раз нагадав, за яких умов можуть відбудуться вибори в ОРДЛО.

Віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резник заявив про те, що вибори в ОРДЛО повинні відбутися тільки за спеціальним законом, передає " Інтерфакс-Україна ". Однак, за його словами, на території окупованого Донбасу на даний момент умов для проведення виборів немає.

"Парламент України повинен прийняти відповідний окремий закон про дострокові вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей України та у відповідності з цим законом там повинні і можуть бути проведені вибори", - заявив Резніков журналістам.

Таку заяву він зробив після засідання комітету Верховної Ради з питань державної влади. На ній розглядали лист глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука про відповідність постанови про проведення місцевих виборів Мінським угодам.

За словами Резнікова, про прийняття спеціального законопроекту про вибори в окупованому Донбасі йдеться в Мінських угодах, а також в законі про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Віцепрем'єр підкреслив, що постанова Ради про місцеві вибори регулює їх проведення на підконтрольних українській владі територіях.

"Це різні абсолютно документи правового характеру з різними юридичними наслідками", - заявив Резніков.

Він також додав, що вибори в ОРДЛО можна буде проводити тільки після того, як з окупованої території виведуть іноземні війська, відбудеться роззброєння, демілітаризація, а також виведуть всі незаконні збройні формування.

"Моя позиція, що в ОРДЛО треба проводити вибори після того, як звідти будуть виведені іноземні війська, відбудуться роззброєння, демілітаризація, виведення всіх незаконних збройних формувань, встановитися конституційний порядок, що дасть можливість приїхати моніторинговій місії ОБСЄ і засвідчити, що вибори там відбулися за українським законом, за українською Конституцією, по копенгагенських стандартам, зі свободою голосування, свободою пересування, політичних партій і повністю відновлений контроль уряду на всій території", - заявив віцепрем'єр.

За словами Резнікова, у нього є інформація, що на окупованій території "продовжують перебувати російські війська і їхні найманці, тому сьогодні там точно не можуть бути проведені вибори".

"Тому що жодна моніторингова місія ОБСЄ туди не приїде, бо там небезпечно. Зрозуміло, що уряд України не зможе дати їм гарантію безпеки, тому спочатку виконання умов безпеки Мінських угод, які прописані в пункті 1, 2, 3, 4 і далі по тексту, тоді можна говорити про призначення виборів", - підкреслив віце-прем'єр.

Читайте також: Вибори в ОРДЛО пройдуть за спеціальною постановою Верховної Ради - депутат

Раніше ЗМІ опублікували копію документа, який російська сторона в Тристоронньої контактній групі представила під час засідання ТКГ. У проекті документа майбутньої зустрічі радників нормандської четвірки РФ виклала свої вимоги до української сторони. Зокрема, там йшлося про скасування постанови Верховної Ради України, яке забороняє проводити місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях.

У свою чергу глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук направив до Верховної Ради звернення з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня, закону про місцеве самоврядування. Як повідомили в Офісі президента, Кравчук також просив парламентаріїв оцінити відповідність постанови Мінським угодам.

Перед цим Сергій Гармаш повідомив, що Россия різко висловила своє незадоволення постановою Верховної Ради про призначення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Донбасу.