UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Мексиці: вперше в історії президентом стане жінка

А судячи з опитувань - ще й кандидатка, яка має ізраїльське походження.

У суботу в Мексиці відбудуться критично важливі президентські вибори. Виборці вирішать, хто замінить колишнього президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, пише The Hill.

Лопес Обрадор був обраний у 2018 році. Президенти Мексики не мають права балотуватися на другий шестирічний термін.

Фавориткою перегонів є колишня мер Мехіко, 61-річна Клаудія Шейнбаум, яка належить до партії MORENA (фр. Mouvement de Redressement National) Лопеса Обрадора і має його підтримку, хоча аналітики мають сумніви, щодо того, що вона піде повністю його стопами.

Читайте також: У Мексики є план для України і Росії: просто припинити стріляти

Шейнбаум стикається з парою суперників: Хочітл Галвес з консервативної Партії національної дії та Хорхе Майнесом з Громадянського руху.

Або Шейнбаум, або Галвес стане першою жінкою-президентом країни, а Шейнбаум – ще й першим єврейським главою держави.

Галвес наразі поступається Шейнбаум двозначним числом в опитуваннях, а підтримка Майнеса впала нижче 10 відсотків.

Лопес Обрадор заснував MORENA в 2014 році і сформував ліву популістську платформу партії за своїм образом.

Шейнбаум прийняла політику Лопеса Обрадора, включно з розширенням нафтової експансії, будівництвом залізниці та державною підтримкою соціального забезпечення, але Associated Press повідомило, що через її більш традиційне ліве походження деякі ідеї вона відкидає.

Перш ніж піти в політику, Шейнбаум працювала в академії, має ступінь доктора філософії в галузі екологічної інженерії. Незважаючи на чотири роки на чолі найбільшого міста країни, її особисте життя залишається для багатьох загадкою, і вона має дуже стриманий характер.

Тепер ймовірна наступниця свого наставника – товариського Лопеса Обрадора – має балансувати між дотриманням його популярної політики та прокладанням власного шляху в національній політиці. 

Цей шлях міг би включати відібрання влади в армії та передачу її поліції, крок, що є протилежним стратегії Лопеса Обрадора; інвестування у відновлювані джерела енергії; і застосування сучасних технологій в уряді.

Аналітики вважають, що Шейнбаум стикається з делікатним балансуванням між її власними політичними цілями та збереженням спадщини Лопеса Обрадора, який має значний вплив у правлячій партії.

Читайте також: Президент Мексики назвав допомогу США Україні "ірраціональною". Мовляв, краще віддати гроші Латинській Америці

Питання полягає в тому, чи зможе президентка Шейнбаум вийти зі своєї тіні та керувати охопленою насильством країною , політичні інститути якої перебувають у стані змін.

Вона походить із сім’ї лівих політичних активістів і стала політично активною, будучи студенткою.

Шейнбаум також вільно володіє англійською, на відміну від Лопеса Обрадора. Вона проходила аспірантуру в Каліфорнійському університеті Берклі, а її донька та сестра живуть у США, тож її президентство може призвести до більш позитивних стосунків зі Сполученими Штатами, ніж  перебування на посаді Лопеса Обрадора.

Читайте також: На білбордах та в метро: у Мексиці посилився вплив російських ЗМІ – The HILL

У 2026 році планується перегляд USMCA – Північноамериканської угоди про вільну торгівлю від 2020 року між Сполученими Штатами Америки, Мексикою та Канадою, тож наступний президент займе місце Мексики за столом важливої ​​економічної угоди.

Вибори усіх 628 місць у Сенаті та Палаті депутатів Мексики, а також у місцеві ради, так само відбудуться цими вихідними, що додає  ваги волевиявленню. Очікується, що на виборчі дільниці по всій країні прийдуть близько 100 мільйонів людей.