UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний лідер Ірану заявив про відкритість до поліпшення зв'язків із Заходом

За словами Хаменеї, Тегеран може переглянути свій підхід, якщо Захід відмовиться від “поганої поведінки”.

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї в неділю, 28 липня, заявив, що його країна відкрита до поліпшення дипломатичної взаємодії із Заходом, натякаючи на потенційно більш примирливий підхід Тегерана за часів нового президента. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: США в ООН: Росія планує укласти з Іраном таку ж угоду, як з КНДР

Хаменеї сказав, що західні держави “погано ставилися до Ірану останніми роками”, зокрема, через санкції, які придушили економіку Тегерана й експорт нафти. 

Однак, за його словами, Іран може переглянути свої дипломатичні пріоритети щодо Заходу “якщо вони (Захід — ред.) змінять свою погану поведінку”.

Хаменеї зробив таку заяву під час церемонії, на якій офіційно затвердив Масуда Пезешкіана на посаді нового президента Ірану. Схвалення Хаменеї вважається формальністю, але знаменує собою початок терміну перебування Пезешкіана на посаді.

На нещодавніх президентських виборах в Ірані 69-річний реформатор Пезешкіан переміг прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі, відомого своєю неприязню до відносин із Заходом.

У неділю Пезешкіан підтвердив відданість “конструктивній та ефективній” зовнішній дипломатії. Він наголосив на необхідності об'єднати глибоко фрагментований політичний ландшафт Ірану.

Пезешкіан складе присягу на посаду президента в Тегерані у вівторок, 30 липня, в присутності десятків іноземних високопосадовців.

Іран послідовно критикує європейських підписантів ядерної угоди 2015 року, а саме Велику Британію, Францію й Німеччину, за невиконання своїх зобов'язань щодо відновлення пакту після того, як у 2018 році тодішній президент США Дональд Трамп вийшов з угоди.

Відновлення ядерної угоди було наріжним каменем передвиборчої кампанії Пезешкіана, і нещодавно Хаменеї натякнув, що така мета все ще досяжна.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є головними загрозами для Європи — розвідка Чехії

Пезешкіан обіцяв просувати прагматичну зовнішню політику, послабити напруженість у переговорах Ірану з великими державами, які зайшли в глухий кут, щоб відновити ядерний пакт 2015 року, й поліпшити перспективи соціальної лібералізації та політичного плюралізму.

Однак багато іранців скептично ставляться до його здатності виконати свої передвиборчі обіцянки, оскільки саме верховний лідер Алі Хаменеї, а не президент, має найвищу владу в Ірані.

Те, як перемога Пезешкіана вплине на відносини Ірану з Україною, Росією й Заходом та чи варто очікувати радикальних змін в іранському суспільстві, аналізував Ігор Семиволос.