UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд повернув у ВАСУ позов з вимогою до Порошенка оголосити воєнний стан

Справу про визнання бездіяльності Порошенка протиправною знову розглянуть у Вищому адміністративному суді.

Верховний суд України на засіданні 24 листопада розглянув заяву юриста Щвеця Олега з проханням скасувати рішення Вищого адміністративного суду про відмову в задоволенні позову. Юрист вимагав зобов'язати Порошенко внести в Раду подання про оголошення військового стану в країні або в окремих регіонах.

На засіданні представники Верховної Ради і президента України заперечували проти доводів заявника і вимагали відмовити Щвецу у його прохання. Однак колегія суддів Верховного суду вирішила, що висновки ВАСУ передчасні. У постанові зазначено, що рішення ВАСУ від 30 липня і 6 серпня скасовуються, і у Вищому адміністративному суді справу знову повинні розглянути.

Олег Щвець у своєму позові до ВАСУ також вимагав зобов'язати Верховну Раду розглянути питання про ініціювання конституційної процедури імпічменту президента України у зв'язку з тим, що глава держави не зміг організувати оборону країни належним способом.

В обґрунтуванні позову юрист стверджував, що він як український громадянин став жертвою збройної агресії Російської Федерації, а президент України своєю бездіяльністю щодо оборони та організації відсічі агресору порушує його права та інтереси.