UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венеційська комісія надала рекомендації до закону про нацменшини України

Комісія надала рекомендації як безпосередньо щодо закону про національні меншини, так і щодо інших документів, які його стосуються.

Венеційська комісія опублікувала висновок щодо закону №8224 про національні меншини України. Зокрема, у комісії привітали ухвалення закону, який надає низку гарантій відповідно до міжнародних стандартів, однак зазначили, що для забезпечення повної відповідності таким стандартам низку положень документа слід переглянути.

Серед рекомендацій, що надала Венеційська комісія, є такі:

Що стосується інших раніше оцінених комісією законів, які прямо чи непрямо посилаються на закон про національні меншини, то рекомендації наступні:

«Венеційська комісія продовжує контактувати з українською владою та Парламентською асамблеєю для подальшої допомоги у цьому питанні», – йдеться у висновку.

Читайте також: Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо законопроєкту про відбір суддів КСУ

У грудні минулого року Верховна Рада ухвалила закон №8224 «Про національні меншини (спільноти) України». Документ підтримали 324 народні депутати. Серед іншого, закон закріплює визначення «національні меншини (спільноти)», права, свободи й обов'язки осіб, що належать до національних меншин, особливості державної політики з реалізації прав і свобод представників нацменшин, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері захисту прав і свобод осіб, які належать до нацменшин.

Загалом закон позитивно оцінювали в ЄС, однак його норми викликали невдоволення у Румунії.