UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венедіктова взяла під особистий контроль розслідування нападів на Стерненка

Три справи об'єднані в одну, розслідування доручено СБУ. Раз на три дні генпрокурорці доповідають про перебіг розслідування.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова взяла під особистий контроль розслідування нападів на одеського активіста Сергія Стерненка. В інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» Венедіктова пообіцяла прискорити пошуки замовників і організаторів нападу.

«Відмовчуватися я не дозволю. Зараз на моєму особистому контролі буде провадження з розслідування замахів на Стерненка. Ми подивимося, наскільки можна прискорити процес пошуку замовників, організаторів переслідування, замахів на Стерненка», - заявила генпрокурорка.

Венедіктова назвала кейс Стерненка «дуже важливим» і нагадала, що в іншій справі активіст фігурував не як потерпілий, а як підозрюваний. У лютому Стерненка визнали винним у викраденні людини та засудили до семи років колонії.

За її словами, три кримінальні справи щодо замахів на Стерненка об'єднані в одну і передані для розслідування в СБУ.

«Зараз мені доповідають раз на три дні, що відбувається у цій справі... Ми, зі свого боку, зробимо все, щоб розібратися і довести до суду обвинувальний акт щодо осіб, які діяли проти Стерненка», - додала генпрокурорка.

Читайте також: В ЄС сподіваються, що влада України забезпечить незалежний судовий розгляд справи Стерненка

Нагадаємо, 14 серпня 2020 року Служба безпеки України вручила активісту Сергію Стерненку обвинувальний акт у справі про вбивство одного з нападників на нього.

Увечері 24 травня 2018 року на одеського активіста Сергія Стерненка напали неподалік від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення в область живота. Це був уже третій збройний напад на Стерненка. Під час першого він отримав різані рани, під час другого – вогнепальне поранення.

Винним у нападі слідство робить саме активіста. Печерський райсуд Києва скасував підозру загиблому Івану Кузнєцову. А інший суд не дав дозволу на затримання другого нападника – Олександра Ісайкула, який втік з України.

Активіст і його захисники наполягають на тому, що події 2018 року - самозахист від збройних нападників, а сама справа є політично вмотивованою. Ексгенпрокурор Руслан Рябошапка заявляв, що його просили «вплинути» на розслідування справи.