UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венедіктова спробувала переконати Раду, що нібито не може блокувати справу "Приватбанку"

Венедіктова відзвітувала перед Верховною Радою про роботу Офісу генпрокурора за минулий рік.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова під час виступу у Верховній Раді заявила про те, що вона нібито не може блокувати справу “Приватбанку”. Вона також стверджує, що в Офісу генпрокурора з САП та НАБУ “повне порозуміння” щодо цієї справи. Очільниця ОГП представила у Раді звіт про роботу органу минулого року.

“Я в справу “Приватбанку” як прокурор зайшла 11 січня 2021 року. Жодного спеціального суб'єкта мого в цьому процесі немає. Блокувати я не можу. Група була попередня з тих прокурорів”, - заявила Венедіктова.

За словами генпрокурорки, до нового року вона провела три спільні наради з детективами НАБУ та прокурорами САП. Венедіктова заявила про те, що “в цих справах у нас з ними повне порозуміння”.

Генпрокурорка стверджує, що коли вона вийшла з відпустки після нового року, то в справі “Привату” організували слідство та “дали вказівки, термін яких закінчився 12 лютого”. Водночас за словами, Венедіктової, інформація про блокування справи з’явилася нібито до того, як вона зайшла у цей процес. 

“Експертизи неможливо не проводити, тому що це той документ, який встановлює збитки. Тут має бути склад злочину, тому ми рухаємося виключно за законом”, - стверджує Венедіктова.

"Дивно, що генпрокуратурі мало наявних у них 20 ящиків з підтвердженнями махінацій у банку і матеріалів ФБР за окремими епізодами, оприлюдненими Мін'юстом США. Підключення до справи сторонніх українських експертів, якість експертизи яких давно викликає питання, це лише спроба затягнути справу і, безумовно, розмити відповідальність за його результати", - зазначила редакторка відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва.

Читайте також: Суд переніс розгляд справи за позовом Коломойського щодо націоналізації Приватбанку

Раніше директор НАБУ Артем Ситник заявив про те, що скоро Печерський суд може ухвалити рішення про передачу справи відносно розкрадання грошей ексвласниками "Приватбанку" від НАБУ до іншого органу. У “Центрі протидії корупції” зазначили, що це може “злити” справу так само як і провадження заступника голови ОПУ Олега Татарова. Тобто Печерський суд незаконно зобов'язує забрати справу у НАБУ, а Офіс генпрокурора виконує незаконне рішення, хоча може і повинен не робити цього. Тому що КПК прямо забороняє передавати справи НАБУ.

У своїй статті для ZN.UA Юлія Самаєва зазначила, що другий місяць Ірина Венедіктова блокує вручення підозр у справі про виведення грошей із “Приватбанку” його колишніми власниками. Цього часу було достатньо, щоб юристи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова перейшли в наступ та розпочали судитися зі США, обвинувативши їх в експропріації інвестицій громадян України в американську комерційну нерухомість.

Детальніше читайте в тексті Юлії Самаєвої "Інвестняня для Коломойського".