UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венедіктова: Ліквідація російської компанії Медведчука не вплине на перебіг розслідування

У слідства наразі є вже достатньо доказів. 

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевнила, що на розслідування протиправних дій Віктора Медведчука не вплинуть наміри РФ закрити компанію "Нові проекти", яка фігурує в одній зі справ. Про це вона заявила під час ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера". 

"Фактаж у нас уже є. Якщо уважно подивитися наш із (головою Служби безпеки України) Іваном Геннадійовичем (Бакановим) брифінг, ми до нього ретельно готувалися. Якщо ви думаєте, що щось було зроблено швидко, для піару – абсолютно ні. Там кожне слово було вивірено... Наслідком цього брифінгу стала поява нардепа в Офісі генпрокурора. Мені здається, що результат для того, щоб ми зайшли у кримінальний процес, у запобіжний захід, вартував цього", – пояснила Венедіктова. 

Читайте також: Медведчука можна обміняти на політв'язнів Кремля — Данілов

Компанія "Нові проекти" фігурує у справі про розкрадання державних ресурсів. Після анексії Криму один з лідерів ОПЗЖ Віктор Медведчук та депутат Тарас Козак передали окупантам документальну та матеріальну базу родовища "Глибока" - його ресурси складають понад 38 млрд гривень. Зробили це через ТОВ "Нові проекти", яке сьогодні й намагаються ліквідувати в Росії. 

11 травня СБУ прийшла з обшуками в будинок і офіс Віктора Медведчука, однак самого його не застали. Медведчуку і його соратнику по партії Тарасу Козаку повідомили про підозру за трьома епізодами державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. За даними СБУ, Тарас Козак ховається в Росії.

13 травня Печерський районний суд Києва відпустив Медведчука під цілодобовий домашній арешт.

Запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту обрано до 9 липня 2021 року включно. Суд поклав на Медведчука наступні зобов'язання: не залишати Київ і Київську область без дозволу слідчого і прокурора, повідомляти слідчого і прокурора і суд про зміну місця проживання або місця роботи, утримуватися від спілкування з підозрюваними і свідками.

14 травня на Медведчука одягли електронний браслет.

Перший заступник генерального прокурора Роман Говда пояснив, що Медведчуку поки не інкримінують фінансування тероризму, оскільки окупанти в Криму і РФ не визнані терористичними організаціями. Однак це питання розглядається.

У матеріалі «Підозра Медведчуку і Козаку: головне» ZN.UA зібрало ключові моменти про справу двох депутатів від «ОПЗЖ».