UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Велика сімка» закликала владу України зберегти незалежність антикорупційних органів та НБУ

Посли G7 стурбовані спробами підірвати антикорупційну політику України

Країни «Великої сімки» наполягають, що українські антикорупційні органи і Національний банк повинні залишатися незалежними.

Про це йдеться в спільній заяві послів країн G7, опублікованому в Twitter.

"Посли країн G7 вітали новини від представника МВФ в Україні. Посли наголосили, що Україна повинна продемонструвати політичну волю для захисту незалежності НБУ та доброчесності таких установ, як Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Вищий антикорупційний суд, щоб не дати корупції підірвати реформи, досягнуті на сьогодні", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, 16 вересня Конституційний суд визнав , що не відповідають Конституції ряд положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Також раніше КСУ дійшов висновку, що п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора НАБУ, яке відноситься до органів виконавчої влади.

Замість того щоб розглянути конституційність самого закону про НАБУ, судді оперативно, за три місяці, розглянули звернення щодо неконституційності указу Порошенко. За словами джерела ZN.UA, голоси, необхідні для прийняття рішення, набралися тільки після втручання ОП.

1 липня глава правління НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Таке рішення він пояснив систематичним політичним тиском, яке не давало йому ефективно виконувати посадові обов'язки. Незадовго до написання заяви   Смолій повідомляв про плани керувати Нацбанком до 2025 року   - терміну закінчення підписаного в 2018-м семирічного контракту.

На його місце був призначений глава правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко.

21 серпня також стало відомо, що керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький йде у відставку