UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Укрїні з'явиться електронне посвідчення ветерана

Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє використовувати е-посвідчення.

Верховна Рада ухвалила закон №5694 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана». За документ в цілому проголосували 310 народних депутатів.

Закон дозволяє українцям використовувати відображення в електронній формі даних, які міститься у посвідченні ветерана війни та постраждалого учасника Революції Гідності. Е-посвідчення ветерана війни також матиме QR-код. За допомогою останнього можна буде перейти на відповідний запис в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, який формується у разі виявлення бажання запитувача, і підтверджує його статус. 

Згідно із законом, невід’ємною частиною е-посвідчення буде відцифроване фото, яке є в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни або відображається в електронному паспорті, як внутрішньому, так і закордонному.

Таке посвідчення формуватиметься безоплатно за бажанням особи, на ім’я якої видано звичайне посвідчення ветерана війни. 

Закон також передбачає налагодження автоматизованого інформаційного обміну між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та автоматизованими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Читайте також: Рада спростила отримання українського громадянства іноземцям, які захищали Україну в лавах ВСУ

Минулого місяця Рада проголосувала за введення онлайн-процедури реєстрації місця проживання. І цілому документ підтримали 238 народних депутатів.

Про хиби закону читайте у статті Людмили Сімонової «Прописка по-новому: 30 днів на реєстрацію нового місця проживання».