UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні необхідно розпочати дискусію про подвійне громадянство – Клімкін

Проте ми не можемо говорити про подвійне громадянство з Росією під час війни з нею, зазначив глава МЗС.

В Україні необхідно розпочати громадську дискусію щодо можливості мати подвійне громадянство. Як заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, подвійне громадянство можливо за чітких умов, за винятком громадянства Росії. За словами глави МЗС, власники російських паспортів мають здати ці документи, передає "Європейська правда".

"Зараз ми в Україні повинні почати громадську дискусію щодо можливості бути громадянином декількох країн, потрібно чесно це сказати. Однак ми не можемо навіть говорити про подвійне громадянство з Росією під час де-факто війни з нею. Ті, у кого є російські паспорти, нехай їх здають, всі інші - давайте розмовляти. Подвійне громадянство може бути тільки за чітких умов. Його не зможуть мати військові командири, воно не дає можливості займати певні посади", - заявив Клімкін під час свого виступу у Львові.

Міністр зазначив, що подвійне громадянство практикують у деяких європейських країнах, а в Україні його носії порушують законодавство, хоча це ще не означає, що вони є злочинцями. "В АТО загинули щонайменше 11 громадян Угорщини (жителів Закарпаття з подвійним громадянством, - ред.)", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, що раніше прес-секретар СБУ Олена Гітлянська прокоментувала інформацію з сайту "Миротворець" про те, що більше 300 держслужбовців і чиновників у Закарпатській області мають угорські паспорти. Вона сказала, що спецслужба не може притягнути їх до відповідальності, але може позбавити їх доступу до держтаємниці, якщо вони є її носіями.

У вересні ЗМІ опублікували відео, на якому громадяни України отримують угорські паспорти та вимовляють присягу вірності Угорщині у консульстві в Береговому.

У своїй статті для DT.UA Михайло Гончар зазначив, що Будапешт очікує колапсу української державності, втрати керованості регіонами з Києва та загального хаосу. Таке положення може стати виправданням для акцій "захисту" угорської меншини, а практично - анексії Закарпаття.

Про вплив Росії на політику Угорщини читайте в статті Михайла Гончара "Орбаноміка з російським ядерним приводом" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".