UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні назвали основну вимогу для переговорів з Росією

Резніков зазначив, що наша сторона погодилася на пропозицію Ердогана про посередництво. Тепер потрібно, аби РФ дала відповідь. 

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що головна умова проведення прямих переговорів з Росією - аби країна, де це відбуватиметься, не була заангажованою чи залежною від Москви. Про це він заявив під час останнього брифінгу в міністерстві. 

Резніков зазначив, що Україна погодилася на пропозицію президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, який пропонує стати посередником для досягнення деескалації конфлікту. 

"Президент Ердоган публічно зробив таку пропозицію. Розкрию секрет, з нами велися консультації, коли я ще був учасником переговорної делегації України у Тристоронній контактній групі, ми відповідали ствердно: „Так, ми згодні, якщо цей майданчик буде, наприклад, у Стамбулі“. Українська сторона готова до переговорів у Стамбулі, а також і у Женеві, і у Відні, у будь-якому місці, де є незаангажованість, незалежність від однієї зі сторін, а саме від РФ. Ми будемо готові, але треба, щоб погодилася інша сторона", — пояснив глава МОУ.

Читайте також: Україна нагадала Росії, чому не вестиме прямих переговорів із бойовиками

Нагадаємо, наприкінці січня турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган запросив до Анкари президентів України Володимира Зеленського та РФ Владіміра Путіна для проведення переговорів та врегулювання існуючих проблем у відносинах країн. Тоді у Кремлі зазначили, що "наразі про таку зустріч не йдеться"

Власні інтереси примушують Туреччину шукати шляхи для деескалації російсько-українського конфлікту. Детальніше про це у статті Миколи Замікули "Загроза великої війни: навіщо Ердоганові зустріч Зеленського й Путіна?".