UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні корупційна система бореться із журналістами з допомогою мобілізації - Politico

Випадки стали непоодинокими, і це ще більше дискредитує владу.

В Україні влада застосовує мобілізацію до війська як спосіб боротьби із інакодумцями та журналістами, що викривають її хиби, пише видання Politico.

Газета наводить приклад, як журналіст-розслідувач проєкту «Слідство.Інфо» Євгеній Шульгат отримав повістку після публікації матеріалу про статки тоді ще голови департаменту кібербезпеки Служби безпеки України генерала Іллі Вітюка.

«Я розцінюю це як залякування і перешкоджання моїй журналістській діяльності», - зазначив він авторці матеріалу.

Інші журналісти,  які працюють в неурядових організаціях, що займаються антикорупційною тематикою, також кажуть, що адміністрація президента (або окремі високопосадовці) використовують владу, щоб примусити людей замовкнути.

Натомість уряд наполягає на своїй непричетності і обіцяє реагувати, якщо такі зв’язки виявляться.

«Я вважаю, що використання інструментів кримінальної юстиції для тиску на будь-яку людину, в тому числі громадських активістів, є неприпустимим, і про такі факти необхідно негайно повідомляти компетентні органи», - заявив в коментарі виданню заступник голови Офісу президента Олег Татаров, який є негласним куратором правоохоронної системи з ОП.

Читайте також: ОП впровадив темники та цензуру в державне агентство «Укрінформ» – розслідування

Саме Татарова голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін звинувачує у переслідуванні через переведення у військову частину в Києві. При цьому Державне бюро розслідувань України розслідує справу Шабуніна не лише за фактом ухилення від військової служби та незаконного переведення з бойової частини, але й за фактом непередачі автомобіля, придбаного волонтерами для його військової частини.

«Чому мене переслідує Офіс президента? Може тому, що я розповідаю про те, як Татаров керує правоохоронною системою України? Чи за те, що Центр протидії корупції систематично знищує антидемократичні ініціативи влади?», - написав Шабунін у Facebook.

Водночас у березні головний редактор руху «Чесно» Олександр Саліженко був вимушений їхати до військкомату, щоб пояснити, чому він не з'явився на службу, хоча у нього рак четвертої стадії.

«До березня у мене не було жодних проблем з військкоматом. Я намагався підписати контракт з армією, але отримав відмову через стан здоров'я. Я підтримую армію та мобілізацію. Тому мені було боляче читати кампанію цькування в інтернеті, коли мене називали ухильником від мобілізації», - розповів він свою історію

Читайте також: Комунікує з Офісом президента та їздить з охороною: ЗМІ розповіли про власника Telegram-каналу "Джокер"

Видання вказує, що журналісти, які розслідують корупцію, також піддаються цькуванню в інтернеті, а анонімні Telegram-канали називають їх ухилянтами.

«Вони використовують різні тактики залякування, щоб спробувати відлякати репортерів, а потім, звичайно, вони завжди можуть погрожувати відправити вас на фронт», - розповів журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Він додав, що часто до цькування причетні канали, близькі до офісу президента.

Ніколов зазначає, що став мішенню через свої статті про корупцію в процесі закупівель Міністерства оборони України, які публікував на ZN.UA.

У січні кілька чоловіків намагалися вдертися до його київської квартири, а потім розклеїли на дверях листівки «ухилянт». Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом інциденту, але звинувачення досі так нікому і не оголосили.

«Хороша новина - справа ще не закрита. Погана новина - вона не рухається», - зазначив Ніколов.

Читайте також: Корупція має бути викорінена, інакше Україна залишиться схожою на Росію – Блінкен

Видання вказує, що ситуація свідчить, що система захищається від незручних розслідувань. Але українські оглядачі та журналісти визнають, що за останні роки країна досягла величезного прогресу в боротьбі з корупцією.

«Ми досягли значних результатів. Наприклад, наша система контролю статків чиновників є однією з найкращих у світі, а електронні державні послуги в смартфоні поховали пласт масової адміністративної корупції, - сказав Шабунін.

При цьому він додав, що в активістів ще багато роботи і ніщо так не дискредитує владу в очах українців, як напади на людей, які викривають корупцію.