UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні деякі сфери на 70-90% відповідають європейським правилам – Стефанішина

Уряд України не хоче просто споживати нові політики ЄС, а бажає брати участь в їх формуванні, зазначила вона.

Чим сильнішими ми стаємо, чим більше ми стабілізуємо економічний розвиток, проваджуємо реформи, в тому числі пов’язані з Угодою про асоціацію, тим більш амбітними ми стаємо, сказала в інтерв’ю ZN.UA віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Ось, наприклад, в оцінці виконання Угоди про асоціацію, яку ми  презентуватимемо на саміті, буде представлена  інформація, що за ці п’ять років сфери харчової промисловості, енергетики, “цифри”, система державних закупівель вже на 70-90 відсотків відповідають  європейським правилам”, - додала вона.

Це означає, що ми можемо рухатися в напрямку інтеграції ринку, але це також означає, що в нас вже немає шляху назад, зазначила вона.

"Наша держава вже працює в нових правових рамках, і ми не хочемо просто споживати нові політики ЄС, а бажаємо брати участь в їх формуванні. Тому ми і говоримо про енергетичні дебати, про залучення України до європейського «зеленого курсу», про те, що Україна має бути учасницею формування нового міграційного пакту ЄС. Ми вже зробили шлях в правовій площині незворотнім , і не можемо тепер просто сидіти і чекати, коли прийде якесь нове регулювання ЄС, а потім його впроваджувати. У нас достатньо потужний український бізнес, який вже сам диктує умови, українські компанії не влаштовує просто спостерігання, вони вимагають проактивної позиції", - додала Стефанішина.

Вона зазначила, що це і є певною мірою вибудовування міжнародної суб’єктності, партнерства. 

“Можу сказати, що за останні два роки  ми повністю відійшли від формату «допоможіть нам, у нас все погано». Цього відчуття вже немає всередині нашої країни”, - наголосила віцепрем’єрка.

Читайте також: В деяких елементах Україна фактично вже є членом Євросоюзу – Стефанішина

Детальніше про що будуть говорити на саміті Україна-ЄС читайте в інтерв'ю Ольги Стефанішиної, яке для читачів ZN.UA записала редакторка відділу міжнародної політики Тетяна Силіна