UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Раді зробили перший крок до відновлення публічної звітності партій

Закон прийняли у першому читанні.

Верховна Рада України на засіданні 9 серпня прийняла в першому читанні законопроєкт №9419-1 про відновлення фінансової звітності та державного контролю за фінансуванням політичних партій. Відповідне рішення підтримав 291 народний депутат.

Згідно із законопроєктом, партії мають подати звіти про фінансову діяльність з 2020 року, коли зупинилось партійне звітування через епідемію коронавірусу, впродовж 120 днів.  Водночас 90 днів відведено на подачу звітів про використання державних субвенцій партій.

Читайте також: Арахамія обіцяє прийняття закону про відновлення е-декларування до середини вересня

Також у законопроєкті враховані особливості звітування партій у період воєнного стану. Зокрема зазначено, що території шести областей України зазнали окупації і документи на цих територіях були або втрачені, або свідомо знищені керівниками партій. Однак  неможливість подати повну інформацію про доходи та витрати, а також про майно, мають бути документально підтверджені.

Нагадаємо, у березні 2020 року Верховна Рада дозволила партіям не подавати фінансові звіти до завершення «заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби».

На початку 2021 року в парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачав відновлення обовʼязкової звітності партій, але далі комітету він так і не пішов.